Megismétlik a kongresszusi választást Észak-Karolina egyik választási körzetében

Megismétlik a kongresszusi választást Észak-Karolina egyik választási körzetében

Megismétlik az amerikai képviselőházi választást Észak-Karolina egyik választási körzetében, mert a republikánus jelölt – bár győzött, de – visszaéléseket tárt fel.

A politikus – aki egyébként baptista lelkipásztor – a szövetségi képviselőház bársonyszékére pályázott, meg is nyerte a választást demokrata párti vetélytársával szemben. Mivel azonban a kis szavazatkülönbség miatt a demokraták megtámadták az eredményt, az azóta újjáalakult választási bizottság nem hitelesítette azt.

A hét elején az ügyben meghallgatás kezdődött Raleighben, a tagállam fővárosában. Csütörtökön délután Mark Harris sokakat meglepő nyilatkozatot tett: “egyértelművé vált számomra, hogy a közbizalmat a kilences számú körzetben történt választásokon oly mértékben aláásták, hogy új választásokra van szükség”. A gyanú szerint Harris választási kampányának egyik munkatársa manipulálta a szavazócédulákat.

Hírdetés

A politikus egy nappal azt követően tette meg nyilatkozatát, hogy a fia – aki Észak-Karolinában szövetségi ügyészhelyettes – a meghallgatáson azt mondta: már 2017-ben figyelmeztette az apját, hogy az egyik munkatársa várhatóan csalni fog.

Dallas Woodhouse, a Republikánus Párt helyi vezetője Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a párt támogatja Harris döntését az új választás megtartásáról. “Mindent megteszünk, hogy elősegítsük az új választás megtartását, és javítsuk a rendszert a jövőre nézve” – fogalmazott Woodhouse.

Az észak-karolinai törvények értelmében az öttagú választási bizottság új választást írhat ki, ha a bizottság legalább négy tagja úgy gondolja, hogy “olyan mértékű szabálytalanságok történtek, amelyek árnyat vetnek az egész választás eredményére és kétségbe vonják tisztességes voltát”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »