Először tartottak taizéi imaestet a debreceni görögkatolikus érseki hivatalban

Először tartottak taizéi imaestet a debreceni görögkatolikus érseki hivatalban

Ortodox énekek is elhangzottak, így az Akathisztoszt és a Feltámadt Krisztust is együtt énekelték a részt vevő fiatalok Debrecenben, a görögkatolikus érseki hivatalban tartott imaesten. A nagy sikerre való tekintettel háromhavonta szeretnék megrendezni a jövőben a taizéi imaestet – szerepel a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján április 25-én közzétett beszámolóban.

Hajdúnánásról, Téglásról, Hajdúdorogról, Hajdúböszörményből, a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthonból és persze a város görögkatolikus iskoláiból is sok fiatal érkezett az esti órákban a érseki hivatal kápolnájába, ahol először rendeztek taizéi imaestet tizenéves diákoknak. Főként ezt a korosztályt jellemzi ugyanis a keresés – önmagával, a hittel vagy Istennek kapcsolatban.

„Már régóta tervezgettük, hogy összehozunk egy ilyen jellegű imaestet – mondta el imaest egyik szervezője, Domokos Zsolt. – Más egyházmegyében nagyon jó mintákat láttunk ezzel kapcsolatban, de leginkább az Országos Görögkatolikus Ifjúsági Fórumon fogalmazódott meg bennünk, hogy nagy szükség lenne egy ilyen együttlétre.” Ez a fajta imaforma közel áll a mai fiatalokhoz. 

Máriapócsi találkozókon hallhatták először a diákok azt az együttest, melyet elhívták a debreceni rendezvényre is: Kertész Annamária (gitár), Bálint Zsolt (ének) és Szentesi Anna (fuvola) zenéjének nagy sikere volt a fiatalság körében.

Az aula díszítéséről Rakaczkiné Vadász Viktória, a Hajdúdorogi Főegyházmegyei  Pasztorációs Iroda főmunkatársa gondoskodott: ikonokkal, gyertyákkal, drapériával tette hangulatossá a helyszínt. 

Három rövid elmélkedés is elhangzott az imaóra keretében; kisfilmeken pedig bemutatták a résztvevőknek a görögkatolikus ifjúsági gyalogos zarándoklatot és a Szent Damján-tábort.

Hírdetés

Domokos Zsolt arra biztatta a fiatalokat, hogy bátran legyenek kritikusak, hiszen az ifjúság ennek is az ideje. De a pozitív és negatív kritikának mindig legyen úgymond folytatása, legyenek ötleteik a jövőre nézve, ne csak a lőszerek durrogtatásáról szóljanak a fiatal éveik – tette hozzá.

Kiss László – vagy ahogy mindenki ismeri: Let’s go atya – a mai influenszerek világáról szólt a résztvevőknek, kiemelve, hogy sok olyan közszereplőt követnek az emberek, akiknek nem szól szinte semmiről az életük; nincs benne mélyebb, komolyabb gondolat, követhető minta vagy akár érzés.

Arra kérte a fiatalokat, igyekezzenek erre is figyelni, ha a közösségi médiában barangolnak, és próbáljanak meg a jövőben olyanokat keresni, akik értéket képviselnek, követhetőek, így ők is jó példaképpé válhatnak.

Töviskes Mária, a Keresztény Mentálhigiénés Centrum (KEMENCE) főmunkatársa arról beszélt a résztvevőknek, hogy már egészen fiatal kora óta jár taizéi imaestekre, még Kárpátalján is megfordult ilyenen a diákévei alatt.

Egy kedves történettel hívta fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a merjenek önmaguk lenni, vállalják fel véleményüket, akár hitüket is mások előtt; álljanak ki magukért és ne hagyják, hogy beskatulyázzák őket. De ők se kövessék el azt a hibát, hogy általánosítanak másokkal kapcsolatban – hangsúlyozta.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye/BSZI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »