Átadták a megújult zenélő szökőkutat Kassán – KÉPEKKEL

Átadták a megújult zenélő szökőkutat Kassán – KÉPEKKEL

Ünnepélyesen üzembe helyezték szombat este Kassa belvárosának egyik közkedvelt látványosságát, a felújított zenélő szökőkutat. A története legnagyobb felújításán átesett szökőkút Jaroslav Polaček főpolgármester szerint Európa legmodernebbje lett, s az egyetlen, amelyet mesterséges intelligencia vezérel. Az eseménnyel egyúttal kezdetét vette a jubileumi, 30. Kassai Városnapok rendezvénysorozata.

A zenélő szökőkutat 260 LED fényforrás világítja meg, 43 szivattyú 750 fúvókából lövelli a vizet, a középső 24 méter magasra, azaz magasabbra, mint a várostól nem messze található ránkfüredi gejzír. A felújítás során egyebek mellett kicserélték a kábelezést, amiből több mint 16 kilométernyit építettek be, megújult a vezérlő szoftver, a hangtechnika és több smart technológiát is beépítettek. Ezeknek köszönhetően lehetővé válik, hogy vízfüggönyre vetítve közvetítsék a szomszédos nemzeti színház előadásait vagy más kulturális rendezvényeket.

Hírdetés

„A felújítás az utolsó percben történt, e nélkül az idén már nem üzemelhetett volna. Ez lett Európa legmodernebb szökőkútja és az egyetlen mesterséges intelligenciával. A kassaiak örülhetnek, s a turisták számára is nagy vonzerőt jelent majd. De tervben vannak további meglepetések is, amelyeket rövidesen bejelentünk” – mondta Jaroslav Polaček főpolgármester.

Az ünnepélyes átadóra egy kiállítást is összeállítottak, amely bemutatja a szökőkút történetét, azt, hogyan alakult át az évek folyamán. A tárlat szeptemberig lesz látható a közeli parkban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »