Erik Tomáš: Az elnökválasztás nem változtatott a parlamenti arányokon

Erik Tomáš: Az elnökválasztás nem változtatott a parlamenti arányokon

Ha a parlament új elnöke nem a Hlas-SD képviselője lenne, a párt ezt az érvényes koalíciós megállapodás megsértésének tekinthetné.

Ezt Erik Tomáš munkaügyi miniszter, a Hlas-SD elnökhelyettese mondta a TA3 televízió A politikában c. vasárnapi vitaműsorában.

Branislav Gröhling, az ellenzéki SaS párt elnöke szerint a koalíció fő feladata, hogy „megtisztítsa” a kormányzó SNS párt vezetőjét, Andrej Dankót.

A koalíciós szerződés szerint a parlament elnöki posztja a Hlas-SD-t illeti meg, és az elnökválasztás nem változtatta meg az arányokat a parlamentben – mondja Tomáš.

Petr Pellegrini neve nem volt része a koalíciós megállapodásnak az elnöki szék tekintetében – mondta.

Felszólítom a koalíciós partnereket, hogy ha meg akarjuk tartani a bizalmat egymás között, akkor tartsuk magunkat a koalíciós megállapodáshoz és a kormány programnyilatkozatához”

– mondta.

Danko megértette, hogy őt nem fogják megválasztani az Európai Parlamentbe, ezért blokkolta a Nemzeti Tanács elnökének megválasztását – véli Gröhling.

Támogatni fogjuk Danko urat, ha minden tárgyalási nap kezdete előtt belefúj az alkoholszondába a parlamentben”

– jegyezte meg. Gröhling bírálta Pellegrinit, hogy a parlamentből az elnöki palotába menekül, Richard Raši (Hlas-SD) beruházási miniszter pedig a minisztériumból a nemzeti tanácsba akar menekülni.

Hírdetés

Ez majd június 1-jén, a párt kongresszusán történik meg: a négy alelnök és a vezérigazgató közül választanak.

Arról, hogy ki válthatja Pellegrinit a pártelnöki poszton, még nem folytattak vitát – mondta Tomáš. Szerinte jó lenne, ha a kongresszus előtt kijelölnének egy nevet az elnöki posztra.

Az a véleményem, hogy a pártalapító Peter Pellegrininek kulcsszerepe kellene, hogy legyen a döntésben”

– tette hozzá.

Gröhling elmondta, hogy kapcsolatban áll Ivan Korčok sikertelen elnökjelölttel. Találkoznak és megbeszélik, hogyan tovább. Gröhling szerint Korčok előtt nyitva áll az ajtó az SaS-be, de neki magának kell döntenie.

Nagyon erős mandátumot szerzett, és majd meglátjuk, hogyan fog bánni ezzel a mandátummal a jövőben”

– jegyezte meg.

Tomáš szerint a Hlas-SD tudja, mit kell tennie az SNS azon javaslata esetében, hogy Štefan Harabin legyen a Szlovák Köztársaság Bírói Tanácsának tagja.

A jelölést akkor fogjuk kommentálni, amikor az asztalra kerül”

– jegyezte meg a munkaügyi miniszter.

Az SNS nem egyeztetett erről a javaslatról a többi koalíciós partnerrel – tette hozzá.

Gröhling szomorúnak tartja, hogy a Hlas-SD nem ellenezte szigorúan a javaslatot. Számára Harabin olyan ember, aki a múltban tönkretette a bíróságokat és az igazságszolgáltatást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »