Mede Géza: Túrázás a természet lágy ölén, a Medvesalján

Mede Géza: Túrázás a természet lágy ölén, a Medvesalján

Mottó: „Oh természet, oh dicső természet!

              Mely nyelv merne versenyezni véled?

              Mily nagy vagy te! Mentül inkább hallgatsz,

              Annál többet, annál szebbet mondasz.” – Petőfi Sándor

A Medvesalja nagyon szép természeti környezetben fekszik. Körülölelve dél felől a Cserhát legészakibb nyúlványával, nyugat és észak felől a Medves-heggyel induló Bolhád dombsággal, kelet felől pedig a barkók lakta Erdőhát hegyeivel és szűk völgyeivel. Környezete, melynek formáját a vulkanikus tevékenység szabta meg, mindig ékszerdoboza volt az értő turistáknak. És ehhez vegyük hozzá a közeli történelmi várakat, mint Salgó, Somoskő, Ajnácskő, Sőreg, de ide tartozik még a Pogányvár is, amely szintén nem kevés érdekességet kínál a látogatók számára.

A múlt rendszerben a turisták tevékenységét nagymértékben befolyásolta az erősen őrzött államhatár, csak a legmerészebbek, a fanatikus turisták merészkedtek a vidékre. Érdemi változást az új rendszer hozott, megalakult a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, majd a Novohrad-Nógrád Geopark. Ezek a szervezetek széles ismertséget biztosítottak a térségnek, amely alapja lett egy fokozatosan fejlődő rendezett turizmusnak.  

Sok természetkedvelő ember kapott ekkor kedvet a túrázáshoz, köztük volt az egyházasbásti Kovács Roland is. A Körkép.sk őt kérdezte a kezdetekről, hogyan sikerült neki mára olyan túrázó csoportot létrehozni, amely már nemcsak a Medvesalja körzetét látogatja, hanem túrázik a Mátrától kezdve, föl, egészen a Poľaná-ig.

„A szervezett túrázás elindítására a Medvesalja polgári társulás kért fel 2018-ban, és én örömmel mondtam igent. Célunk az volt, hogy megismerjük és megismertessük a Medvesalja természeti adottságait és szép napokat töltsünk a természetben. Kitűzött célunk évi 10 túra megszervezése volt”

– mondta el Roland bevezetőben.

Azzal folytatta, hogy ő már ekkor, 16 éve túrázott. Egyedül járt, megfigyelhette a természetet, jobban rá tudott hangolódni, jobban oda tudott figyelni. 2015-ben kezdett el csoportokkal járni, melyeket a füleki Novohrad-Nógrád Geopark vezetője, Puntigán József szervezett. Sok túrázóval találkozott, megismerkedhetett hasonló érdeklődésű emberekkel. Majd egy túravezetői tanfolyamon vett részet a geopark szervezésében, ahol sok hasznos ismeretre tett szert. 

Hírdetés

 Ezután következett a Medvesalja p.t. felkérése, elindulhattak a túrázások. Kiemelte, nem kis feladat volt úgy vezetni a csoportot, hogy azok is be tudjanak kapcsolódni, akik akkor kezdtek el túrázni, hogy ne legyen számukra megerőltető. Főleg az ismert helyeket járták be.

„Azóta arra ösztökélt a csapat, hogy szélesítsük a túravonalakat, a túrázó helyeket, ez mára sikerült is, de még zajlik. Felfedező utakat teszek, úgy viszem a csapatot, hogy ne érjen meglepetés. Volt rá példa, hogy bozótosba kerültünk, vagy nagyon meredek volt a terep, ami akadályozott bennünket.” 

Megtudtuk, hogy havonta átlagban 2 túrát szerveznek, egy-egy túra hossza 10-15 km, a résztvevők száma 10-40 ember. Elejétől fogva 10-15 túrázó tart ki velük, a többiek jönnek, vagy el-elmaradnak. 

„Fontosnak érzem, hogy tudjanak a túravonal jellegzetességeiről, de ez nem mindig jellemző. Mi jó az egészben? A kikapcsolódás a hétköznapokból, a kapcsolatok, a barátságok. A természet pluszt ad az életünkhöz”

– mondja Roland.

Elmondja azt is, hogy a szép időjárás egy élmény a természetben, többször volt alkalmuk bőrig ázni is, de ez nem jelentett gondot. Piknikező túrákat szerveznek, szép helyen, tó mellett, a szórakozás kedvéért. Medvével még nem találkoztak, a medve óvatos állat, fél a csoportban levő emberektől. 

Hozzáteszi, hogy keresik az új helyeket, mindig tudnak találni valamit, bővül a lista itthon- és a magyar oldalon is. Például zarándoklatot szerveznek a ceredi plébánossal a Mária-kúthoz, de készülnek fel, a Tátrába is. 

Most az Erdélyből származó feleségével együtt ötnapos zarándokutat szerveznek Csíksomlyóra a búcsúba, amit összekötnek Parajd meglátogatásával.

„Szeretnénk még jó pár évig folytatni a tevékenységünket jó egészségben. Várjuk a túrázótársakat, aki szeretné kipróbálni, nyitva áll előtte a csapat, csatlakozhat hozzánk. Ismerjék meg minél többen a Felvidék szép tájait”

– teszi hozzá a végére Kovács Roland.

Mede Géza

Fotók: Kovács Roland archívuma


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »