ISW elemzés: Az oroszok jelentős taktikai előrelépéseket érhetnek el az ukrán fronton

ISW elemzés: Az oroszok jelentős taktikai előrelépéseket érhetnek el az ukrán fronton

Az oroszok jelentős taktikai előrelépést könyvelhetnek el az ukrán fronton, miközben Kijev az Egyesült Államoktól érkező segítségre vár – állítja a Hadtudományok Intézete (Institute for the Study of War, röviden ISW). Az amerikai agytröszt szerint azonban nem kell tartani az ukrán védelem összeomlásától.

Az ISW a Politico értesülését idézi, amely szerint az ukrán elnök 2023 decemberében azt mondta Mike Johnson amerikai házelnöknek, hogy újabb segélyek nélkül az ukrán csapatok 2024 márciusáig vagy áprilisáig „tartanak ki” a fronton.

„Az amerikai segítség frontra való megérkezése az elkövetkező hetekben lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy kezeljék a jelenleg fennálló anyagi korlátaikat és tompítsák a folyamatban lévő orosz támadó műveleteket, egyben úgy tűnik, hogy az orosz erők fokozzák az erőfeszítéseket az ukrán védelem destabilizálására, valamint a térnyerésre –  még az amerikai segítség megérkezése előtt.”

– értékelte az ISW a szombati jelentésben. Két ukrán hírszerző tiszt a Financial Times értesülései szerint arról tájékoztatott, hogy az orosz erők a folyamatban lévő offenzív hadműveleteket és az Ukrajna elleni rakétacsapásokat arra használják fel, hogy előkészítsék a csatateret egy várhatóan május végén vagy júniusban esedékes nagyszabású orosz támadó hadműveletre. A Financial Times egy nyugati tisztviselőt is idézett, aki szerint az orosz erők további „taktikai áttöréseket” hajthatnak végre a következő hetekben, de nem fogják „lerohanni” Ukrajnát. Az oroszok taktikai sikereket érhetnek el Avgyijivka térségében, beleértve Csasziv Jar elfoglalását. Ez azonban nem jelent hadműveleti jelentőségű előrenyomulást, ahogy a donyecki ukrán védelem összeomlását sem.

Hírdetés

Az ISW szakértői szerint a jól felszerelt ukrán erők valószínűleg képesek lesznek megakadályozni a jelentős orosz előrenyomulást a várható nyári offenzíva során – bár azok minden bizonnyal ki fognak használni bizonyos előnyöket, hogy jelentős fenyegetést jelentsenek a védőkre.

Az ISW jelentése szerint az oroszoknak jelenleg előnyük van a csapatok létszámában, felszerelésében és a lőszerek elérhetőségében. Céljuk, hogy fokozatosan növeljék a nyomást az ukrán erőkre, olyan veszteségeket okozva, amelyeket a védekező csapatok nem lesznek képesek elviselni. A mennyiségre való összpontosítás lehetővé teszi az oroszok számára, hogy előnyre tegyenek szert, különösen azért, mert az Ukrajnának nyújtott támogatás felfüggesztése az ukránok minőségi előnyeinek csökkenéséhez vezetett. Az oroszok azonban nem csak a mennyiségi előnyükre fognak támaszkodni – jósolja az ISW, megjegyezve, hogy az orosz hadsereg „tanul és egyre innovatívabbá” válik.

Az elemzők azt jósolják, hogy az ukránok valószínűleg képesek lesznek stabilizálni a frontvonalat az elkövetkező hónapokban, és az év végén vagy 2025 elején akár korlátozott ellentámadó hadműveleteket indíthatnak.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »