Marosvásárhelyi iskolaügy: elhalasztották a döntést

Marosvásárhelyi iskolaügy: elhalasztották a döntést

Bár a Maros megyei tanfelügyelőségnek csütörtökön kellett volna döntenie a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium beiskolázási tervéről, végül január 23-ára halasztották a végleges döntést – tudta meg a Krónika Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettestől.

Csíky Csengele, az iskola diákjainak szüleit tömörítő Civilek a Katolikus Iskoláért csoport szóvivője úgy értékelte, a döntés elnapolása még akár jót is jelenthet azok számára, akik az iskola megmentésére törekszenek. A tervezetet – mint ismeretes – a hatósági felügyelet alatt álló igazgató, Tamási Zsolt hiányában a tanári kar képviselői nyújtották be szerdán. Az iratcsomó átadásán egyébként a szülők képviselője is jelen volt, s mint kiderült, Rodica Rânja, a beiskolázási tervezetekért felelős tanfelügyelőségi illetékes több órás huzavona után, a szülők nyomására volt hajlandó átvenni a katolikus iskola beiskolázási tervét.

Csíky Csengele munkatársunknak elmondta, míg az RMDSZ Maros megyei szervezete az ügy elméleti, politikai oldalát képviseli, addig ők a gyakorlati résszel foglalkoznak. „Csupán politikai paktumokkal nem lehet iskolát működtetni, törvényes úton lehet csak megoldani ezt a helyzetet, nem politikai úton. Sok dologban tehetetlen az RMDSZ: ők várják a bírósági döntést, de az intézménynek addig is működnie kell, ameddig lejár a jogi procedúra” – fogalmazott Csíky Csengele. A civilek szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs az iskolának vezetője.

„Mi sem tragédiaként éljük meg a helyzetet, és nem azt mondjuk, hogy minden veszve van, hanem azt, hogy harcolni kell érte. Kongatjuk a vészharangot, és megyünk előre” – tette hozzá Csíky Csengele, választ adva arra kérdésünkre, hogy miért különbözik a civilek és az RMDSZ álláspontja az iskola jövőjét illetően. Az RMDSZ közleményei ugyanis arról árulkodnak, hogy nincs akkora tragédia, mint amekkorát a közvélemény lát az üggyel kapcsolatban. „A kialakult adminisztrációs zavarok abból adódnak, hogy a tisztségéből felfüggesztett Tamási Zsolton kívül senki másnak nincs aláírási joga. Az ebből adódó gondok valóban jelentősen megnehezítik az iskola működését, de jogi értelemben semmilyen módon nem vezetnek az iskola megszűnéséhez” – olvasható az RMDSZ szerdai közleményében. Ezzel szemben a civilek úgy vélik, bármikor megszűnhet a katolikus iskola, ha nem harcolnak érte.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezete csütörtökön felszólította a marosvásárhelyi önkormányzat képviselőtestületét, hívjon össze rendkívüli tanácsülést a katolikus iskola ügyének megoldása érdekében. „Meg kell találni a jogi lehetőséget, hogy a diákok befejezhessék a tanévet, és az iskola zavartalanul tudjon továbbműködni. Lejártak a választások és úgy gondoljuk, hogy két pohár ünnepi pezsgő közt időt kellene szakítani a közügyekre is” – fogalmaznak a párt képviselői a közleményükben.

Hajnal Csilla
kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »