Faji háborút akart kirobbantani a kilenc fekete hívő meggyilkolásával

Halálra ítélték.

Halálra ítélte egy szövetségi esküdtszék Dylan Roofot kedden, aki kilenc afroamerikai hívőt lőtt le a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában.

    

Az esküdtszék Roofot tavaly decemberben mondta ki bűnösnek 33 vádpontban, köztük faji alapú gyűlöletből elkövetett gyilkosságban. A keddi ítélethirdetés kérdése az volt, hogy az elkövetőre életfogytiglani börtönt vagy halálbüntetést szabnak ki.

    

Az esküdtszék három óra vita után döntött a halálbüntetésről.

    

A 22 éves Dylan Roof 2015. június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre bibliaóra idején.

    

Roof az FBI-nak bevallotta: tettének célja egy faji háborút kirobbantása volt. A fiatal férfi vélhetően 10 hónappal a támadás előtt radikalizálódott, az ügyészség szerint a gyilkosságot alaposan kitervelte, és hónapokig várt, részben azért, hogy 21. életévének betöltésével legálisan jusson lőfegyverhez.

    

A gyilkos a tárgyalásokat egykedvűen, látszólag érzelemmentesen ülte végig, és egyáltalán nem tanúsított megbánást, és azt sem kérte, hogy kíméljék meg az életét. Hírforrások szerint a halálos ítélet kihirdetésekor sem látszott rajta érzelem nyoma.

    

Értesülések szerint Roof büszkén gondolt tettére, mert meg merte tenni azt, amiről más rasszisták csak álmodnak.

    

Roof folyamatosan tagadta, hogy elmebajjal küzdene, és ragaszkodott ahhoz, hogy saját magát képviselje az eljárás során, amivel – sajtóértesülések szerint – meg akarta akadályozni államilag kijelölt ügyvédjeit, hogy lelki problémákra építsék fel a védelmet. A kirendelt védőügyvédjei szerint Roof elmeállapota súlyosan zavart.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »