Szerb csatárt honosított a szlovák labdarúgó-válogatott

Szerb csatárt honosított a szlovák labdarúgó-válogatott

Szerb csatárt honosított a szlovák labdarúgó-válogatott Orosky Tamás2024. 03. 13., sze – 16:39 Pozsony |

Némileg rendhagyó sajtótájékoztató keretében jelentették be szerdán az osztrákok (március 23-án Pozsonyban) és a norvégok (26-án Oslóban) elleni felkészülési meccsekre készülő szlovák labdarúgó-válogatott játékosainak névsorát.

Francesco Calzona szövetségi kapitány aktuális keretét nem is maga az olasz szakember olvasta fel, hanem a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) új főtámogatója, a Lidl üzletlánc egy-egy alkalmazottja, miközben maga elé emelte egy-egy futballista mezét a nevével az előre felvett videóban. Az így beolvasott névsorból nem hiányzott Bénes László, a Hamburg doborgazi középpályása, a legnagyobb figyelmet azonban Alekszandar Csavrics nevének elhangzása keltette. Mint kiderült, a szövetség tavaly november óta dolgozott a szerb labdarúgó honosításán. A 29 éves játékos hét évet húzott le a Slovanban, s januárban igazolt a japán Kasima Antlershez.

„A kezdetektől figyeltük őt, illetve azóta, hogy tudjuk, akár be is hívhatjuk, még intenzívebben. Sok papírmunka volt a honosítása körül, ami a napokban fog zárulni. A beszélgetéseink során elmondta, szeretné az országot képviselni. Sokat segíthet a csapatnak. Minden poszton bevethető elöl, a szélen és középcsatárként is. Többször úgy éreztem, hogy a posztján szereplő játékosokból hiányoztak olyan tulajdonságok, amelyekkel ő rendelkezik” – magyarázta Calzona, aki rajta kívül két másik újoncot is behívott. Tomáš Nemčík (Rosenborg) és Tomáš Rigo (Ostrava) is bekerült a 30 tagú keretbe.

„Rigót régóta figyeljük Csehországban. Kellenek a fiatalok, mert az Eb-vel nem fejeződik be a csapatépítés. Nemčík már tavaly novemberben is kerettag volt. Szeretem, ha minél több játékos van a válogatottban, mert így figyelhetem meg őket testközelből, így szokhatják meg egymást a pályán” – szögezte le Calzona.

A Napoli vezetőedzőjeként is dolgozó szakember kedd este még Barcelonában dirigálta az olasz klubcsapatot a BL-ben, szerda délután pedig már a pozsonyi sajtótájékoztatón vett részt, így adta magát a kérdés, hogyan bírja a kettős terhelést.

„Nem vagyok fáradt, mert sok az impulzus, az oldanivaló dolog. Mindig örömmel jövök Szlovákiába, és inkább feltölt energiával ez a munka – jegyezte meg Calzona, majd hosszabban is beszélt a két funkciója összeegyeztethetőségéről. – Két olasz stábtag ittmaradt az országban, ők a stáb hazai tagjaival folyamatosan dolgoztak. Például amikor hívtak Nápolyból, már komoly elemzésünk volt készen erre a két felkészülési mérkőzésre. Nem szeretünk az utolsó pillanatokra hagyni semmit. Nap közben általában a klubcsapatommal foglalkozom, de ezdés után, esténként már a szlovák válogatottal. Ha utóbbira még tétmeccsek vártak volna tavasszal, biztosan nem vállalom a nápolyi kihívást. Ezúton is köszönöm a szlovák szövetségnek, hogy pozitívan álltak a dologhoz.”

Hírdetés

Calzona ugyanakkor a jövőről, az Eb utáni időszakról nem akart beszélni, annyit jegyzett csak meg, eddig nem kapott ajánlatot a Napolitól az együttmüködés meghosszabbítására.

A szlovákok keretéből két játékos sérülés miatt maradt ki. A műtétje után lábadozó Milan Škriniar (PSG) már most is a csapattal tartott volna, de a stáb még jobbnak látta pihentetni őt. Matús Bero (Bochum) sérülése valószínűleg bő egy hónap múlva jöhet rendbe. Calzona információi szerint a nevezettek közül Gyömbérnek, Vavrónak és Schranznak vannak kisebb egészségi gondjai. 

Érdekes

Kapusok: Martin Dúbravka (Newcastle), Marek Rodák (Fulham), Henrich Ravas (New England)

Védők: Norbert Gyömbér (Salernitana), Dávid Hancko (Feynoord), Matúš Kmeť (Trenčín), Denis Vavro (Köbenhavn), Peter Pekarík (Hertha), Michal Tomič (Slavia Praha), Vernon De Marco (Hatta Club), Ľubomír Šatka (Samsunspor), Tomáš Nemčík (Rosenborg), Adam Obert (Cagliari)

Középpályások: Dominik Hollý (Jablonec), Juraj Kucka (Slovan), Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrošovský (Genk), Ondrej Duda, Tomáš Suslov (mindkettő Verona), Bénes László (Hamburg), Tomáš Rigo (Ostrava), Róbert Mak (Sydney)

Csatárok: Leo Sauer (Feyenoord), Róbert Polievka (Banská Bystrica), Róbert Boženík (Boavista), Alekszandar Csavrics (Kasima Antlers), Ivan Schranz (Slavia Praha), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Dávid Ďuriš (Ascoli), Ľubomír Tupta (Liberec)

A szlovák válogatott kerete


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »