Jövőre megkezdődik az Algyő és Újvidék közötti, új olajvezeték építése – a nap hírei

Jövőre megkezdődik az Algyő és Újvidék közötti, új olajvezeték építése – a nap hírei

Az új építészeti törvény csak kivételesen esetben engedi új területek beépítését. Az orosz elnök szerint Moszkva haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra.

Jövőre megkezdődik az Algyő és Újvidék közötti 128 kilométeres új olajvezeték építése, a munkáknak 2027-re kell befejeződnie – derült ki a szerb energiaügyi miniszter közleményéből.

Elindult a Baross Gábor Tőkeprogram 2. pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram, amely 200 milliárd forinttal támogatja a zöld beruházások felgyorsítását.

Az új építészeti törvénnyel a kormány véget vet a zöld területek csökkenésének Magyarországon. Rendkívüli mértékben szigorodik az új területek beépítése – közölte a szaktárca államtitkára. A szomszédos települések beépítésre szánt területei között pedig, ahol ez még lehet, legalább 500 méteres zöldgyűrűt kell kialakítani.

A zöldenergiáról indított online konzultációt a kormány. A kérdőívet mától április 15-éig lehet kitölteni a zoldenergia.kormany.hu címen.

Megszületett az a kormányközi megállapodás, amely lehetővé teszi a rákosrendezői új városnegyed megépítését. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével írt alá egyezményt. Szijjártó Péter zászlóshajó projektnek nevezte az 5 milliárd eurósra tervezett beruházást.

Ismét pályázhatnak az önkormányzatok szociális tűzifa vásárlására, illetve rendkívüli támogatásra. Az 5 ezer lakos alatti települési önkormányzatok 5 milliárd forintra pályázhatnak tűzifatámogatásra április 30-áig. Rendkívüli támogatásra pedig 5,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

Júliustól az MVM lesz az áramszolgáltatója azoknak is, akik most az E.On-tól kapják a számlát. Addigra lezárul az E.ON Áramszolgáltató beolvadása a társaságba. Az érintett több mint 2 millió ügyfélnek jelenleg nincsen teendője.

Versenyfelügyeleti eljárást indít a Temuval szemben a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH az elmúlt hetekben több bejelentést is kapott, és eszerint a platform vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Több mint negyed százada nem látott csúcson, 21,2 százalékos nettó hozammal zárták a tavalyi évet az önkéntes nyugdíjpénztárak. Az MNB adatai szerint tavaly jellemzően a hosszabb lejáratú kötvényeket tartalmazó vegyes és a magasabb részvényhányadú, növekedési portfóliók értek el magasabb hozamokat.

Hírdetés

Beterjesztette a kriptoeszközök piacának szabályozásáról szóló törvényjavaslatot az országgyűlésnek a Nemzetgazdasági Minisztérium – írja a hvg.hu. A törvény az uniós kriptopiac-rendelet átültetése a magyar jogrendbe.

Háromszor 4, és egy 5 napos hosszú hétvége is lesz jövőre, viszont 3 szombat is munkanap lesz majd. Ez derül ki a 2025-ös munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló miniszteri rendeletet tervezetéből, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátott a kormány.

Rekordszinten van Európa összesített gáztárolói töltöttsége. A Portfolio szerint mindez a rendkívül enyhe téli időjárásnak, a hosszú ideje tartó lakossági spórolásnak, az ipari kereslet visszaesésének és a nyomott gázáraknak köszönhető.

Az olaj- és gázágazatban a metánkibocsátás gyorsabb csökkentését sürgeti az éghajlati célok elérése érdekében a Nemzetközi Energiaügynökség. Felmérésük megállapítja, hogy két fosszilis energiahordozó kitermeléséből 2023-ban csaknem 120 millió tonna metán szabadult fel, ami enyhe növekedést jelent az előző évhez képest.

Az Egyesült Államok 2 milliárd dollár hitelt ad Lengyelországnak katonai célokra. Emellett 96 Apache katonai helikoptert ajánlanak fel eladásra. ez alkalomból Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt.

A Nyugattal való tisztességes megállapodáshoz Oroszországnak írásba foglalt, hiteles garanciákra van szüksége – jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin az orosz állami médiacsoportnak úgy nyilatkozott: Moszkva kész az Ukrajnáról való tárgyalásokra. Hozzátette azt is: Oroszország haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra.

Dánia 40,5 milliárd koronával növeli védelmi kiadásait a következő 5 évben – jelentette be a dán miniszterelnök. Mette Frederiksen hangsúlyozta: a háború elkerülése érdekében kell fegyverkezni.

Kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina 2 héten belül – közölte az ország védelmi minisztere. A drónokat exportálják, ebből pedig jelentős bevételre számít az ország.

A „háború őrültségének legyőzését” sürgette Ferenc pápa pápává választása 11. évfordulóján. Az egyházfő néhány mondatot mondott, beszédét ismét egyik munkatársa olvasta fel helyette.

A demokrata Joe Biden és a republikánus Donald Trump is elegendő delegálti szavazatra tett szert az előválasztások során, hogy megszerezze pártja elnökjelöltségét. A Republikánus Párt hivatalos jelöltállító konvenciója júliusban lesz Milwaukee-ban, a demokratáké augusztusban Chicagóban.

Meghalt Dobor Dezső sportújságíró, sporttörténész. Dobor Dezső 1972-ben kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál, és évtizedeken át volt a Telesport munkatársa. Összesen 9 olimpiáról közvetített, illetve tudósított. 70 éves volt.

Elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar író, a Helikon alapító főszerkesztője – jelentette a kolozsvári irodalmi folyóirat szerkesztősége. A Nemzet Művészét a kulturális tárca saját halottjának tekinti. Szilágyi István 86 éves volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »