Mégsem kerül az Emih-hez a Veres Péter Gimnázium

Mégsem kerül az Emih-hez a Veres Péter Gimnázium

Sok szó esik mostanában arról, hogy egyetemek vennék át középiskolák fenntartását.

Tavaly márciusban robbant az első hír: a 2021-ben alapítványi fenntartásba került Óbudai Egyetem átvenné az államtól a budapesti VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartói szerepét – és a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott is volt az iskola átadására. Az ügy szeptemberre odáig fejlődött, hogy bejelentették: az Óbudai Egyetem a Szinyei mellett az óvodát, általános-, illetve középiskolát is működtető Orchidea Köznevelési Intézmény fenntartói jogait is megkapta.

A lehetőség igencsak kapós lett, ugyanis idén február végére már 60 általános- illetve középiskoláért jelentkezett be egyetemi alapítvány vagy egyházi intézmény. A Belügyminisztérium május 31-ig döntheti el, hogy melyik kerülhet át más fenntartóhoz.

Vannak azonban olyan esetek, is, amikor a felháborodás miatt nem valósul meg az átvétel. A békásmegyeri 8 osztályos Veres Péter Gimnázium (a HVG középiskolai ragsora szerint az ország 4. legjobb gimnáziuma) és a Zipernowsky Károly Általános Iskola átvételét a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonolta Milton Friedman Egyetem kezdeményezte, ám olyan ellenállásba ütközött az elmúlt napokban, hogy végül az egyetem a visszalépésről döntött.

Hírdetés

Mint a hvg.hu megírta, az átvételi folyamat fontos lépéseként a gimnázium igazgatója szerda délutánra konzultációt szervezett, ahol a szülők először ismerhették volna meg az egyetem elképzeléseit. Az átvételt ellenzők azonban petíciót indítottak, illetve a megbeszélés idejére a helyszínen köztéri tüntetést is szerveztek. Ezért az egyetem lemondta a szerdai találkozót, egyúttal visszavonja az átvételre vonatkozó kezdeményezését, amit szerdán hivatalos formában is eljuttattak az Észak-budapesti Tankerületi Központhoz.

Korábban a Mazsihisz sem járt sikerrel a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartásba vételével. A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) belső egyházi jogi személyének kezdeményezését a tantestület nem támogatta, és a diákoknak is csak egy kis része állt a kezdeményezés mellé.

Nagy port kavart az elmúlt hetekben a Gábor Dénes Egyetem kezdeményezése arra, hogy fenntartásába kerüljön a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium. Már maga az átvételi szándék is nagy port kavart az állami fenntartású német nemzetiségi iskolában, de igazán nagyot az „szólt”, hogy a szülőknek küldött tájékoztató levél szerint az első és kilencedik évfolyamba felvett diákoknak az őszi félévtől már igencsak borsos tandíjat kellett volna fizetniük, havi 100–150 ezer forintot.

Az újságcikkek, illetve polgármester-jelölti tiltakozások (Fidesz, LMP, Új Világ Néppárt) után az alapítványi egyetem azt közölte, hogy meglátása szerint a választási kampány foglyul ejtette a szakmai alapú átalakítási koncepciójukat, így az érintett gyerekek nyugalmára figyelemmel visszalépnek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »