Megemlékezés Nagyszombatban

Megemlékezés Nagyszombatban

Március idusához közeledve a hónap második keddjén Nagyszombatban megemlékeztek az 1848. december 16-i téli hadjárat részét képező nagyszombati ütközetről, folytatva az akkori Nagyszombati Diákkör tagjai által 2006-ban elindított március 15-ei megemlékezéseket. A nagyszombati csata emlékműve a város régi temetőjében található; lánccal elkerített obeliszkjénél sereglettek össze a megjelentek.

Elsőként Zilizi Tihamér elevenítette fel a 176 évvel ezelőtti nagyszombati csata történéseit, majd a jelenre vetítve folytatta emlékező beszédét. Imát mondott Canavesi Ambrus olaszországi szerzetes, aki néhány éve többedmagával szolgál Csallóközben, konkrétan Ekecsen.

A koszorúzás és az emlékező szavak után a jelenlévők átvonultak a  Szent Ilona-templomba, ahol hét órakor folytatódott az 1848-49-es megemlékezés következő epizódja, az Ambrus szerzetes által bemutatott szentmise a forradalom és szabadságharc áldozatainak lelki üdvéért is.

Hírdetés

Nagyon sokat tett értünk, küzdött, kitartott, így méltán kell példaképül állítanunk.

A szentmisén nagyböjt lévén nagyböjti énekek csendültek fel, elénekelték a záróáldás után a magyar himnuszt a szabadságharc évfordulója tiszteletére, továbbá a Keresztények, sírjatok kezdetű egyik legismertebb nagyböjti éneket.

(Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »