A Földközi-tenger keleti medencéjében megkettőződött az illegális migránsok száma

A Földközi-tenger keleti medencéjében megkettőződött az illegális migránsok száma

A Földközi-tenger keleti medencéjében kétszeresére, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken ötszörösére nőtt azok száma, akik illegális módon kívántak az Európai Unió területére lépni – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex szerdán.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az EP külső határain feljegyzett illegális határátlépési kísérletek száma 2024 első két hónapjában elérte a 31 200-at, amíg ez a szám egy évvel ezelőtt 28 130 volt.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első két hónapjában 117 százalékkal nőtt, azaz 9150-re emelkedett az illegális határátlépések száma. Februárban ugyanitt 4729 illegális migránssal szemben intézkedtek a nemzeti hatóságok.

Hírdetés

Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán az év első két hónapjában 6148-an próbálkoztak a tengeri átkeléssel, ami 10 százalékkal több az előző év azonos időszakának számainál. Ugyanitt februárban 2934-en keltek útra a szigetország felé.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az elmúlt hónapokhoz képest csökkent, éves szinten 70 százalékkal esett vissza az illegális határátlépések száma. Itt az év első két hónapjában 4315, februárban 2022 ilyen bejelentés érkezett.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Görögországot érintő migrációs útvonalon egy éves viszonylatban 48 százalékkal kevesebb észlelésről számoltak be. A nemzeti hatóságok az év első két hónapjában 1867, februárban 1048 alkalommal intézkedtek.

A vizsgált időszakban az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok 41 százalékos csökkenéséról számoltak be. Itt 638-en lépték át törvénytelen módon az EU keleti határait az év első két hónapjában, februárban 240-en. A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba – tette hozzá jelentésében a Frontex.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »