A Haiti Püspöki Konferencia alelnöke békés hatalomváltásra szólított fel a karibi országban

A Haiti Püspöki Konferencia alelnöke békés hatalomváltásra szólított fel a karibi országban

Haitin újra fellángoltak az indulatok és fokozódott az erőszak, miután Ariel Henry miniszterelnök a Karib-tengeri Közösség (CARICOM) februári csúcstalálkozóján a guyanai Georgetownban bejelentette, hogy az országban 2025. augusztus 31-én választásokat tartanak – tudósított a Fides katolikus hírügynökség március 8-án. A történtek hatására a kormányfő március 11-én lemondott.

„A választások híre felszította a haiti fővárost és külvárosait ellenőrző fegyveres csoportok haragját. A csoportok egykor riválisok voltak, de egyesítették erőiket, hogy a miniszterelnök lemondását követeljék – mondta el Renold Antoine redemptorista misszionárius a Fides hírügynökségnek. – Azóta rendőrőrsök, rendőrkapitányságok, sőt még a Toussaint Louverture nemzetközi repülőtér is a bandatagok célpontja lett. Iskolákat, kórházakat, árvaházakat, bankokat, középületeket és számos üzletet fosztottak ki. A fegyveres erőszak félelemben tartja a civil lakosságot.

Szinte minden kormányzati intézmény tétlen, illetve semmibe veszik őket; a főváros környékén pedig két nagy börtönt – ahol az ország legrettegettebb bandatagjait tartották fogva, törvényen kívüli fegyveres csoportok foglaltak el, lehetővé téve a rabok tömeges szökését.”

A port-au-prince-i börtön a fogvatartottak kitörése után

Renold atya beszámolt arról is, hogy a Szent József Clunyi Nővérei kongregációjához tartozó három szerzetesnővért a La Madeleine-árvaházból március 5-én elraboltak. 

„Mi, redemptoristák – mondta Renold atya – ismét felhívást intézünk a hatalmon lévőkhöz, a hatalmon lévő és ellenzékben lévő politikai szereplőkhöz, hogy tegyenek meg mindent, ami szükséges az erőszak befejezéséhez és egy olyan tartós megoldás eléréséhez, amely kivezeti az országot ebből a szörnyű válságból. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen, mert a helyzet rendkívül súlyos. Emellett mindenki lelkiismeretére is számítunk, mert itt az ideje, hogy felálljunk és nemet mondjunk erre a helyzetre, amelyben oly sok éve vagyunk. Nem elégedhetünk meg egyéni jólétünkkel a közös jólétünk rovására. Vissza kell utasítanunk, hogy részt vegyünk a népünk ellen elkövetett atrocitásokban.

Mondjunk inkább igent az életre, a haladásra, a közös jólétre, a békére és a mindenki számára nyújtott biztonságra.”

Renold Antoine redemptorista misszionárius által említett három apácát március 11-én, hétfőn szabadon engedték. A Haitin működő szerzetesközösségek elöljáróinak konferenciája közleménye szerint egy fegyveres banditákból álló csoport Croix-des-Bouquets-ból rabolta el a  nővéreket.

Hírdetés

A helyi sajtó arról is beszámolt, hogy a Szent Szív Testvérek kongregációjának hat tagja közül, akiket február 23-án raboltak el, négyet március 10-én szabadon engedtek, de a Haiti Nemzeti Rendőrség (PNH) részéről nincsenek konkrét hírek – közölte a Fides hírügynökség március 11-én.

Pierre André Dumas, Anse-à-Veau Miragoâne püspöke és a Haiti Püspöki Konferencia alelnöke – aki február 18-án súlyosan megsérült egy Port au Prince-i robbantásban és jelenleg egy floridai kórházban lábadozik –, nemrég békés hatalomváltásra szólított fel, mivel „a társadalmat megbénítja a félelem, és ez a kudarc szimbóluma”.

Ferenc pápa március 10-én az Úrangyala imádsága végén a haiti népért kért imát: „Aggodalommal és fájdalommal követem a Haitit sújtó súlyos válságot és az elmúlt napok erőszakos eseményeit. Közel állok az ottani egyházhoz és a kedves haiti néphez, mely évek óta sokat szenved. Kérlek benneteket, hogy

Az események következtében március 11-én, hétfő este Ariel Henry haiti miniszterelnök egy Puerto Ricóból közvetített hivatalos videóbeszédben bejelentette, beleegyezik a hatalomról való lemondásba, amint felállítanak egy átmeneti elnöki tanácsot és kineveznek egy ideiglenes miniszterelnököt. Videóbeszédében megköszönte a haiti népnek a neki adott lehetőséget, és arra biztatta őket, hogy maradjanak nyugodtak, és „tegyenek meg mindent azért, hogy a béke és a stabilitás minél hamarabb visszatérjen”. 

A miniszterelnök lemondására lehetett számítani, miután a CARICOM kijelentette, hogy Haiti stabilitásának akadályát látja a miniszterelnök személyében és sürgette, hogy lépjen félre, hogy előkészítse az utat egy átmeneti elnöki tanács felállítása felé. 

Az országban tapasztalható erőszak és számos társadalmi probléma közepette az Egyház továbbra is erőforrás és hatékony segítség sokak számára.

Fordította és összeállította: Hollósi Judit; Pápa beszéde: Tőzsér Endre SP

Forrás: FidesVatican News angol nyelvű szerkesztősége; Fides

Fotó: Vatican News; ANSA

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »