Megjelent az Új Ember 2024. március 17-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. március 17-i száma

Az Új Ember idei 11. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Tudósítást olvashatnak a lapban arról, hogy a budapest-belvárosi ferences (Alkantarai Szent Péter-) templomban március 10-én Esterházy János boldoggá avatásáért mutatott be szentmisét Kálmán Peregrin OFM templomigazgató és Sajgó Szabolcs SJ, majd a Szép utcai Esterházy János-emléktáblánál koszorúzási ünnepséget tartottak Isten szolgájának tisztelői.

Két nappal az ünnepség előtt, március 8-án pedig a Rákóczi Szövetség elnöksége az Országház felsőházi üléstermében Esterházy-díjat adományozott Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek és posztumusz Esterházy-díjban részesítette Pásztor István vajdasági magyar politikust, a Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) tavaly elhunyt elnökét.

Benső időjárásunk – A megkülönböztetés alapjai címmel az óbudai szalézi Segítő Szűz Mária Lelkészségen nagyböjti lelkinapot tartott a pálferis közösségnek Bellovics Gábor jezsuita szerzetes, a budapesti Jézus Szíve jezsuita templom segédlelkésze. Az eseményről szóló beszámolónkban a szerzetestől idézzük: „A mi kontinentális időjárásunk a maga változékonyságával sokkal jobban kifejezi a lélek benső »időjárását«, ami szintén változó. Emiatt már az is óriási eredmény, ha legalább azt tudom, hogy éppen vigasztalanságban vagyok. Akkor nem várom el magamtól, hogy én legyek a legboldogabb, de tudom, hogy mindig jön tavasz, és mindig lesz esély.”

Lapunkban arról is olvashatnak, hogy Erdő Péter bíboros, prímás Szent Franciska, Róma társvédőszentje emléknapjához kapcsolódva nagyböjt 4. vasárnapján, március 10-én szentmisét mutatott be címtemplomában, a római Szent Franciska-bazilikában. A szent a gépjárművezetők patrónája is; a hagyományokhoz hűen Erdő Péter megáldotta a szentmise után a Colosseum körül összegyűlt autókat és vezetőiket.

Hírdetés

Válóczy Józseffel, az Esztergomi Hittudományi Főiskola teológiatanárával a filozófusok és a transzcendens kapcsolatáról tavaly indítottunk sorozatot. Ennek záró részét adjuk közre Metafizika helyett misztika címmel.

Lackfi János költőt nem kell külön bemutatnunk. Verseivel a Magyar Kurír és az Új Ember hasábjain is időről időre megörvendeztet minket. Eljutott hozzánk karácsonyi szívrohamának a híre, az elmúlt hónapokban hol egyénileg, hol közösségben is imádkoztunk érte, teljes gyógyulásáért. Köszönjük őt, a munkásságát, a szolgálatát – hálát adunk életéért. Lapunkban a 12. oldalon közreadjuk a közösségi oldalára írt, a szívrohamával kapcsolatos bejegyzését.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Iancu Laurával új prózakötetéről. A tavalyi év végén jelent meg a mai magyar költészet kiemelkedő alakjának Olvasmány az éjszaka cselekedeteiből című kisregénye, amely egyszerre önéletrajz, szociográfia, néprajz, költészet, széppróza, filozófiai párbeszéd, a lét alapkérdésein elmélkedő esszé.

Február 15. és 25. között rendezték meg a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, amelyen harminckettedik alkalommal díjazott filmeket az ökumenikus zsűri. A versenyprogramban a díjat a Keyke mahboobe man (A kedvenc tortám) című iráni–francia–svéd–német film kapta. A zsűri ezenkívül további egy-egy díjat és egy ajánlást ítélt oda a Panorama és a Forum szekciókban szereplő filmalkotásoknak. A nemzetközi filmmustráról a Nézőtér rovatban közlünk összefoglalót.

Mészáros Ákos a március 28-áig ingyenesen látogatható, a Virág Judit Galériában megtekinthető Róma–Budapest, 1800–1948. Képzőművészeti kapcsolatok a két város között című nagyszabású tárlatot mutatja be. Baranyai Béla a Dűne című film – sokak által nagyon várt  második részéről írt kritikát.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »