Új biztos felügyeli a felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítését

Új biztos felügyeli a felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítését

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter aláírta Ballester Esquivias Rodrigo María kinevezését, aki a magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős miniszteri biztosként segíti a tárca munkáját – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A közlemény szerint az új miniszteri biztos feladatai közé tartozik a magyar felsőoktatás nemzetköziesítési stratégiájának megújítása, a nemzetközi mobilitási programok kiszélesítése, hatékonyságának fokozása, továbbá a külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét erősítő megoldások kialakítása.

Mint a KIM közölte, a kormány célja, hogy 2030-ra 100 000 nemzetközi diák tanuljon Magyarországon a sikeresen megújított, versenyképes felsőoktatásban, így az újonnan kinevezett miniszteri biztos legfontosabb feladatai között szerepel a nemzetközi oktatók, kutatók magyar felsőoktatásban, kutatóintézetekben való részvételét támogató programok kialakítása.

Rodrigo Ballester

  • több mint két évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkezik,
  • Hírdetés

  • 15 évig dolgozott az EU intézményeiben,
  • öt évig volt tagja az oktatásért felelős uniós biztos kabinetjének.
  • Tanulmányait a College of Europe-ban végezte és uniós köztisztviselőként is dolgozott, amelynek révén széleskörű ismeretekkel rendelkezik az EU döntéshozatali folyamatairól és belső struktúráiról. Több országban tanult, öt nyelven beszél, és 14 éve rendszeresen tanít uniós jogot, valamint európai uniós ügyekkel összefüggő tantárgyat, elsősorban a párizsi Sciences Po Egyetemen – írták.

    A szakember az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetőjeként gyakori előadója konferenciáknak és szemináriumoknak, és rendszeresen publikál a sajtóban. Tapasztalatai és nemzetközi politikai ismeretei segíteni fogják a kormányt azon céljainak elérésében, hogy 2030-ra legalább egy magyar intézmény bekerüljön a világ 100 legjobb egyeteme közé, és legalább három Európa 100 legjobb egyeteme közé – olvasható a közleményben.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »