Nevetségessé válik a cseh kormány, ha a szlovákok nem mondják le a tárgyalásokat Ukrajnával

Nevetségessé válik a cseh kormány, ha a szlovákok nem mondják le a tárgyalásokat Ukrajnával

Ha a szlovák és az ukrán kormány tagjainak április 11-re, Nagymihályba tervezett együttes ülésére sor kerül, nevetségesnek fog tűnni a cseh kormány azon döntése, hogy az ukrajnai konfliktus megoldásával kapcsolatos álláspontkülönbségek miatt elhalasztja a kormányközi konzultációkat Szlovákiával.

Erről Juraj Hrabko politikai elemző beszélt a TASR TV műsorában.

A cseh fél nem a kétoldalú problémákkal, hanem egy harmadik államban, Ukrajnában kialakult konfliktushoz való eltérő hozzáállással indokolta a szlovák kormánnyal való konzultáció elhalasztását.

Ha a cseh kormány ezt nem lobbiza ki az ukrán félnél, és közös szlovák-ukrán tárgyalás lesz, akkor a cseh kormány nevetségessé válik”

– mutatott rá Hrabko.

Hozzátette, hogy Petr Fiala cseh miniszterelnök döntését, miszerint felfüggeszti az eredetileg áprilisra tervezett közös tárgyalásokat a cseh és a szlovák kormány között, a szlovákiai elnökválasztás első fordulója előtti kampányba való beavatkozásnak tartja.

Hrabko szerint a cseh miniszterelnöknek a múltban sikerült fontos politikai jelzést küldenie Ukrajnával kapcsolatban, amikor lengyel és szlovén kollégájával együtt személyesen utazott Kijevbe, nem sokkal az orosz agresszió kezdete után.

Hírdetés

A mi államférfink, Eduard Heger akkor nem utazott”

– emlékeztetett Hrabko.

Ez valóban politikusokhoz méltó lépés volt. De tényleg nem látok más összefüggést, mint a szlovákiai elnökválasztás”

– tette hozzá.

A megszakított kormányközi konzultációkat a szlovák és a cseh kabinet között szerinte csak az új cseh miniszterelnök folytathatja, aki jövőre követi Fialát.

Hrabko szerint a Btk. módosításának közzététele, valamint az Alkotmánybíróság döntése a törvénygyűjteményben véget vetett a vitának arról, hogy hogyan és mikor fog ez megtörténni.

Ugyanakkor szerinte ezzel még nem ért véget a törvénymódosítással kapcsolatos politikai harc.

Még a kormánykoalíció is folyamodhat különböző kreatív trükkökhöz, ahogyan azt az Alkotmánybíróság már megtette, amikor felfüggesztette egy olyan törvény hatályát, amely még nem is volt törvény”

– jegyezte meg Hrabko.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »