Brit védelmi miniszter: a NATO megállíthatja Oroszországot

Brit védelmi miniszter: a NATO megállíthatja Oroszországot

Brit védelmi miniszter: a NATO megállíthatja Oroszországot Mészáros Richárd2024. 03. 13., sze – 17:58

A NATO tagállamai elegendő katonai és gazdasági erővel rendelkeznek ahhoz, hogy megállítsák Oroszország előrenyomulását a Nyugat felé – jelentette ki Grant Shapps brit védelmi miniszter szerdán az észak-lengyelországi Orzyszban.

A brit tárcavezető közös sajtókonferenciát tartott Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszterrel, kormányfőhelyettessel. Előtte a két politikus az orzyszi gyakorlótéren megtekintette a Dragon-24 fedőnevű hadgyakorlatot, amely része a Steadfast Defender-24 európai NATO-gyakorlatnak.

A brit miniszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatára utalt, miszerint meg kell állítani Oroszország előrenyomulását nyugati irányban. A Nyugat képes arra, hogy megállítsa Oroszország agresszióját, „minden eszköze megvan ahhoz, hogy legyőzze Putyint” – jelentette ki Shapps. Hozzátette: az észak-atlanti szövetség együttesen „sokkal nagyobb erővel” rendelkezik, mint Oroszország, és gazdasági értelemben is túlsúlyban van.

„Mindazonáltal fennáll a kockázata annak, hogy Putyinnak sikerül előrenyomulnia” – ismerte el Shapps. Megjegyezte: ez nem lenne jó Európának, és „semmiképpen sem lenne jó Lengyelországnak”.

Hírdetés

Hangsúlyozta egyúttal, hogy a NATO védelmi szövetség.

Megerősítette: az év végéig meghosszabbítják a Sky Sabre légvédelmi rakétarendszer lengyelországi állomásoztatását. Tekintettel az orosz–ukrán front közelségére, a rendszernek jelenleg nagyobb a haszna Lengyelországban, mintha az Egyesült Királyságban maradna – magyarázta.

A közepes hatótávolságú rendszert 2022 márciusában telepítették Lengyelországban.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz felidézte: a Sky Sabre eredetileg március végéig maradt volna Lengyelországban. A rakétarendszert a lengyel miniszter alapvető fontosságúnak nevezte az ukrajnai humanitárius és fegyverszállítások infrastruktúrájának biztosítása szempontjából.

A Dragon-24 hadgyakorlaton brit katonák is részt vesznek. Britek a 2016 óta Lengyelországban állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljban is szolgálnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »