„Az élet újdonságában járjunk” – 24 óra az imára és a kiengesztelődésre Temesváron

„Az élet újdonságában járjunk” – 24 óra az imára és a kiengesztelődésre Temesváron

„Az élet újdonságában járjunk” (Róm 6,4) – ezt a mottót választotta Ferenc pápa az idei „24 óra az Úrért” elnevezésű lelki programra. Március 8-án a temesvári Szent György-székesegyházban ennek jegyében bűnbánati liturgiát tartottak, melyet Nikola Lauš kanonok, püspöki irodaigazgató vezetett.

Az apostol e szavaiban visszhangzik mindaz, amit a Szentatya Misericordia et misera kezdetű apostoli levelében megfogalmazott: „Az irgalom megújít és megvált, mert két szív találkozása: Isten szíve találkozik az ember szívével. Az utóbbit felmelegíti, az előbbit pedig megváltja: a kőszív hússzívvé alakul át (Ez 36,26), amely bűne ellenére is képes szeretni. Az ember itt érzékeli, hogy valóban »új teremtmény« (Gal 6,15): szeretnek, ezért létezem; megbocsátást kaptam, ezért új életre születtem; »irgalmasságot kaptam«, ezért az irgalmasság eszközévé válok (16. pont).” A megbocsátás a szeretet jele, a szeretet csúcspontja, mert mindannyian tudjuk, hogy szükségünk van rá, továbbá arra, hogy mi magunk is a megbocsátás eszközévé váljunk mások számára. Amikor az ember szeret, azért cselekszik, hogy a szeretett személy ismét közösségben éljen, ismét teljes és tökéletes életet élhessen. A 24 óra az Úrért éppen erről tanúskodik – olvasható az Evangélizációs Dikasztérium honlapján közzétett, e lelki programhoz kapcsolódó füzetben.

Válaszolva a Szentatya kezdeményezésére, a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban a hívek különböző liturgiákon vettek részt: keresztúti ájtatosságon, bűnbánati liturgián, zsolozsmán, imán. Ugyanakkor a híveknek lehetőségük volt a bűnbánat és kiengesztelődés szentségéhez járulni.

Hírdetés

A március 8-án, pénteken megtartott bűnbánati liturgián Nikola Lauš kanonok, püspöki irodaigazgató bevezetőjében az egybegyűltekhez intézte szavait: „Nyissuk meg szívünket, hogy Isten kegyelme mindannyiunkban munkálkodhasson. Ajánljuk Isten kegyelmébe testvéreinket, különösen azokat, akik elfordultak Istentől, hogy a kiengesztelődésnek és megbékélésnek szentelt 24 óra alatt, különösen az Egyházon keresztül, meghallják a Megváltó hangját, aki új életre hív bennünket. Ezeket a szavakat, amelyeket a rómaiakhoz írt levélben találunk, Szentatyánk, Ferenc pápa választotta mottóul erre a 24 órára. Igyekezzünk e 24 óra alatt is imádkozni Szentatyánk szándékára az egész világ békéjéért, de mindannyiunk megtéréséért is. Használjuk fel ezt az időt, ezeket az órákat a Megváltó feltámadásának ünnepére való felkészülésre.”

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »