Kinek az érdeke?

Kinek az érdeke?

Régi igazság, hogy a háborúhoz három dolog kell, pénz, pénz és még több pénz. Viszont az is tény, hogy a dolog megfordítva is igaz, a háború azon túl, hogy az érintettekre mérhetetlen pusztulást, szenvedést, rombolást hoz, egyeseknek rengeteg pénzt is jelent, méghozzá nem a kiadási, hanem a bevételi oldalon.

A fegyverlobbi bőségesen profitál a háborúból, jelen esetben az amerikai fegyverlobbi az ukrajnai háborúból, miközben egyáltalán nem érdekli, hogy hány embernek okoz hihetetlen szenvedést, hiszen ahogy mondani szokás, a pénznek nincs szaga, esetünkben vér- és pusztulásszaga sem. A háborús hisztériától tisztán látni képtelen, a béketárgyalásokról hallani sem akaró tábor ugyan bőszen tagadja, mégis

és egy bizottság felállítását követeli, mely az amerikai hadiipari vállalatok háborús haszonélvezetét vizsgálná. Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államoknak miért érdeke a háború folytatása, nemrég Antony Blinken külügyminiszter is elszólta magát, elkottyantva, hogy az Ukrajnának szánt pénzek kilencven százaléka az amerikai cégekhez vándorol.

Hírdetés

Visszatérve a bizottsági vizsgálatot szorgalmazó szenátorok indoklására, szerintük
az öt legnagyobb amerikai vállalat óriási részvény-visszavásárlást rendez a befolyó állami megrendelésekből, kihasználva piacuralmi helyzetüket. Mint írják, a részvény-visszavásárlással szerzett profitnöveléssel önmagában még nem is lenne gond, ám mindez az új védelmi képességek kifejlesztésének és a kapacitások növelésének rovására megy – az extraprofit mindent felülír, ezért drágulnak folyamatosan elképesztő mértékben a hadiipari megrendelések és az alkatrészek. Ráadásul a fegyvergyártók sokszorosan túlárazott produktumai mind az előállítási költség, mind a hatékonyság tekintetében erősen kifogásolhatók.

Így volt ez a dicstelenül végződött afganisztáni szerepvállalás kapcsán is, melynek botrányos trükközései alapjaiban rengették volna meg a Pentagont és az amerikai hadsereget, amennyiben nem tussolták volna el. Így maradhatott következmények nélkül például, hogy a Pentagon 549 millió dollárért vásárolt az afgán haderőnek működésképtelen teherszállító repülőket, melyeket később ócskavasként adtak el nagyjából 40 ezer dollárért.

Az ukrajnai háború tehát ugyancsak jó üzlet az amerikaiaknak, s ezt nem árt tudatosítani. Természetesen senki nem vonja kétségbe az orosz agresszor szerepét, de ugyanakkor nem árt látni azokat az összefüggéseket sem, hogy

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »