Zuhan a ROBOR, történelmi csúcs közelében az euró

Zuhan a ROBOR, történelmi csúcs közelében az euró

A Román Nemzeti Bank (BNR) több ízben is kénytelen volt beavatkozni az árfolyam alakulásába, miután hétfőn délelőtt a bankközi piacon az euró elérte a 4,89 lejes szintet.
A BNR csak így tudta egy hajszállal a március 17-én beállított, 4,8448 lej/eurós történelmi csúcs alatt tartani az egységes európai fizetőeszköz árfolyamát. 

A hétfői referencia-árfolyam 4,8443 lej/euró.

Az elmúlt napokban amúgy az euró-árfolyam alakulását a pénzpiaci instabilitás és a külföldi devizák iránt megnövekedett kereslet miatt segítette a bukaresti jegybank. A román devizára nehezedő nyomás ugyanakkor fokozódott, miután a bukaresti központi pénzintézet igazgatótanácsa pénteken úgy döntött, 2,5 százalékról 2 százalékra csökkenti az alapkamatot.

Hírdetés

Ezúttal is gyengült ugyanakkor a lej a svájci frankhoz képest, megdöntve a pénteki 4,5964 lej/frankos történelmi csúcsot. A hétfői referencia-árfolyam 4,5972 lej/frank. Az amerikai dollárhoz képest is tovább esett a román deviza értéke: 4,5140 lej/dollárról 4,5316 lej/dollárra emelkedett az árfolyam. A dollár különben a világ legtöbb devizájához képest erősödött, ugyanis biztos befektetésnek tekintik. Az arany ára viszont enyhén csökkent a pénteki szinthez mérten: 219,0927 lej/grammról 217,7939 lej/grammra esett vissza.

Közben miután a Román Nemzeti Bank pénteken a lakosság megsegítésére sietett, és az alapkamat csökkentésével próbálta mérsékelni a koronavírus-járványnak a gazdaságra gyakorolt negatív hatását,

hétfőn 2,61 százalékra csökkent a háromhavi irányadó bankközi kamatláb (ROBOR 3M).

A fogyasztási hitelek és az Első otthon program keretében felvett bankkölcsönök havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott kamatláb csütörtökön és pénteken még 3,24 százalékon állt. A jelzáloghitelek havi törlesztőrészletek kiszámításánál alkalmazott hathavi ROBOR is nagyot esett, a pénteki 3,31 százalékról 2,70 százalékra zsugorodott. Szakértői becslések szerint az irányadó bankközi kamatlábak csökkenése az elkövetkező időszakban folytatódni fog.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »