Az állam átvállalhatja az óvodák finanszírozását az önkormányzatoktól

Az állam átvállalhatja az óvodák finanszírozását az önkormányzatoktól

Nyitókép: SITA

Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter az RTVS 5 perc múva 12 című műsorában védte a tanároknak szóló regionális kiegészítések kifizetését. Az oktatásügyi miniszter szerint a pedagógiai pótlék bevezetésére igenis nagy szükség volt, és az idei évre sikerült érvényt szerezni neki. Hozzátette, hogy sürgős témáról van szó, és nem volt mód az állami költsévetésből az oktatásügyre szánt összeg emelésével kezelni a kérdést, mert nem állami hatáskörröl van szó,

A támogatás lényegében azt a célt szolgálja, hogy a régióban élő pedagógiai alkalmazott motiválva legyen az ágazatban maradni, és ne hagyja ott a területet más, jobban fizető munka kedvéért. Drucker utalt arra, hogy az óvónők és iskolapszichológusok eddig nem kaptak ilyen juttatást.

Mint elmondta, tervben van, hogy jövő év elejétől az óvodák finanszírozása is az állami költségvetésből lenne fizetve, így ők is megkapnák a többlettámogasát. A témáról azonban még politikai egyeztetések lesznek.

Hírdetés

A regionális juttatások kifizetése az oktatói és szakmai személyzet számára a régióban tapasztalható jelentős pedagógushiány kezelését szolgálja. Erre a célra idén 60 millió eurót osztanak szét. A támogatás célja a képzettebb oktatók bevonása és megtartása azokon a területeken, ahol a legnagyobb a tanárhiány.

„A hozzájárulás egyelőre 2024-re vonatkozik, de dolgozunk egy hosszú távú megoldáson. Intenzív tárgyalásokat folytatunk a Pénzügyminisztériummal a kezdeményezés folyamatos finanszírozásának lehetőségeiről a következő években”

– mutatott rá előadásában Drucker. Az intézkedés bevezetésekor a tárca bejelentette, hogy fontolóra veszi az óvodák állami finanszírozási rendszerbe való bevonását is.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »