Aki nem tudja honnan jön, az nem tudja hová tart

Aki nem tudja honnan jön, az nem tudja hová tart

Április 20-án, szombaton került sor a „Khin Antal 140” című rendezvényre a vajkai községháza nagytermében. A Csallóközi Múzeum alapítója és első igazgatója 140 évvel ezelőtt született. Az ünnepi rendezvényen köszöntőt mondott Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, aki a címben is megfogalmazott gondolatot hangsúlyozta: kötelességünk, hogy az emlékezésen túl tovább is fejlesszük azt, amit elődeink ránk hagytak.

Berényi József elmondta: a megyének két olyan múzeuma is van, amely a Mátyusföld és a Csallóköz múltjával foglalkozik: a Csallóközi Múzeum és a Galántai Múzeum. „Nagyon örülünk annak, hogy mindkét múzeum élén olyan személy áll, akinek ez nemcsak munkaköri kötelesség, hanem elhivatottság is”- mondta elismerően Berényi, aki a megyei munkakör egyik legszebb területének nevezte a muzeológiát, a múlt felidézését és megörökítését. 

A megye számára azonban nemcsak a két múzeum fontos, hanem külön témaként kezelik és támogatják a halászatot, a korábbi idők vízgazdálkodását, a malomtörténetet. Ennek megfelelően, uniós alapokból sikerült felújítani a jókai vízimalmot, a tallósi vízimalom felújítása pedig most fejeződik be, ennek átadása a közeljövőben várható.

Hírdetés

Berényi József örömét fejezte ki amiatt, hogy a polgári társulások sikerrel pályáznak a határon átnyúló együttműködési támogatásokra – Vajka község is sikerrel pályázott az idén. A kistérségek fejlesztése kiemelt terület: „a Duna bár elválaszt minket, de magyarok élnek mindkét partján, ezért hoztuk létre a Rába-Duna-Vág Eurorégiót” – mondta Nagyszombat megye alelnöke. A szerveződés – mely 3-3 megyét kapcsol össze Magyarországról és Szlovákiából – nagyon jó együttműködést alakított ki, rendszeresek a találkozók, s évente átlagosan hatmillió eurós támogatást sikerül a térség fejlesztésére lehívni.

Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »