A cseh ellenzék nem fogja tiszteletben tartani a migrációs paktumot

A cseh ellenzék nem fogja tiszteletben tartani a migrációs paktumot

A cseh ellenzék nem fogja tiszteletben tartani az Európai Parlament által múlt héten elfogadott migrációs paktumot.

Ha a legerősebb ellenzéki ANO mozgalom bekerül a következő kormányba, elnökhelyettese, Radek Vondráček szerint arra fog törekedni, hogy a megállapodás ne lépjen hatályba.

Ha kormányon leszünk, mindent megteszünk azért, hogy a paktumot az asztal alá  söpörjük. Még akkor is, ha pereskednünk kell, ahogy azt elnökünk (Andrej Babiš, az ANO mozgalom vezetője) mondta. Lehetőség van a felülvizsgálatra, az új parlamenten keresztül lehet kérni a Bizottságot, hogy készítsen valamilyen anyagot, amely mindezt átértékeli”

– mondta a volt alsóházi elnök a cseh köztelevízió vasárnapi műsorában, hozzátéve, hogy más V4-országok, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország már bejelentették ugyanezt.

Szerinte minden államnak vétójoggal kellene rendelkeznie ebben a súlyos kérdésben.

Az alapszerződésekben világosan le van írva, hogy a biztonságról egyhangú szavazással kell dönteni, önök pedig ezt megkerülték, elárulták Csehországot”

– bírálta a kormánykoalíciót Vondráček, az alkotmányjogi bizottság elnöke, aki szerint a migrációs paktumról szóló egyhangú szavazást megkerülték, és csak minősített többséget alkalmaztak.

Nem, politikailag mindent megteszünk, hogy ez ne történhessen meg. Erre két évünk van”

– mondta Vondráček Václav Moravec moderátor kérdésére, miszerint az ANO mozgalom betartja-e a paktumot.

A téma a Nova kereskedelmi csatorna vitájában is szóba került.

Az SPD (Közvetlen Demokrácia Pártja), mi kormányra akarunk kerülni, mi nem fogjuk betartani a migrációs paktumot, mi megmentjük Csehországot ebben a menekülésben”

– mondta Tomio Okamura, az SPD vezetője a műsorban.

Szerinte a migrációs paktumot az elfogadásáról szóló népszavazással vagy az Európai Parlament összetételének megváltoztatásával lehetne megállítani, amely újratárgyalhatná azt, „és egyszerűen eldobhatná”.

Vít Rakušan miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter szerint azonban Csehországnak nem érdeke „blokkoló kisebbségek” létrehozása és a migrációs paktum visszafordítása.

Klára Dostálová, a képviselőház alelnöke és az ANO EP-listavezetője a júniusi uniós választásokon úgy látja, hogy a migrációs paktumnak jelenlegi formájában „nem lett volna szabad napvilágot látnia”, mert alapvetően rossz. Nem foglalkozik az okokkal, csak a következményekkel, nem tartalmazza az EU külső határainak hatékony védelmét, és lehetővé teszi a migránsokat Európába szállító hajók távozását – mondta a Nován.

„Nyilvánvaló hazugságok”

Danuše Nerudová, a STAN EP-listavazetője (sikertelen államfőjelölt) „égbekiáltó hazugságnak” nevezte Dostálová érveit. Szerinte a paktum javítani fogja az EU külső határainak védelmét és szigorítja a bevándorlás ellenőrzését. A nemzetközi jogra hivatkozott, és megkérdezte, hogy Dostálová „fog-e egy kis fúrót és lyukakat fúr a hajókba, hogy ne tudjanak visszahajózni”?

Rakušan  a köztévében megismételte, hogy a most elfogadott migrációs paktum egyáltalán nem tökéletes.

Távlatilag nem megoldás a migrációra, de jó alapot kínál, hogy szigorították a menekültügyi eljárást. Rengeteg szigorító intézkedés van a jelenlegi helyzethez iszonyítva”

– mutatott rá.

Václav Láska szenátor, volt rendőrtiszt és a SEN 21 mozgalom elnöke egyetértett ezzel.

Hírdetés

Csoda, hogy egyáltalán sikerült ilyen kompromisszumot találni… Abban mindannyian egyetértünk, hogy a paktum nem tökéletes, de mindenki számára más szempontból”

– vélekedett.

Hozzátette, hogy a migrációs paktumnak számos olyan része van, amely szigorítja a migrációs politikát.

Ez a paktum egy olyan paktum, amely megmentheti az életünket… Elfogadható, és nem félek tőle”

– mondta a szenátor, hozzátéve, hogy az elfogadott dokumentum arról szól, hogyan lehet megakadályozni, hogy a migránsok egyáltalán belépjenek Európába.

Rakušan továbbra is azzal érvel, hogy a megállapodás olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a túlterhelt államok számára, hogy évente kérjék a szolidaritás elve alóli mentességet a migránsok újraelosztása során.

„Csehországot az Ukrajnából érkező 350 ezer menekült esetében természetesen érinti ez a mentesség. Ez egy kivétel a nagy migrációs nyomás alatt álló országok számára. Ez világosan benne van magában a rendelkezésben”

– mondta a miniszterelnök-helyettes.

Arra a megjegyzésre, hogy Csehország nincs megnevezve a dokumentumban, úgy reagált, hogy nem lehet olyan európai dokumentumot jóváhagyni, amelyben egy adott államra vonatkozó állandó mentesség szerepel.

Senki sem írhat elő kötelező áttelepítéseket egyetlen állam számára sem. A hatályos szabályok szerint éppen ellenkezőleg, ez lehetséges volt. Ne terjesszünk pletykákat, téveszméket és hazugságokat”

– mondta a miniszter.

Vondráček viszont úgy véli, hogy a paktumban kötelező kvóták vannak a migránsok újraelosztására.

Mindenki azt írja, hogy a kvóták ott vannak. Ön az egyetlen a világon, aki azt állítja, hogy nincsenek kvóták, és mégis az adófizetők pénzének millióit fordítja arra, hogy azt kampányolja, hogy nincsenek kvóták”

– mondta az ANO alelnöke.

Félmilliárdba fog kerülni

A belügyminiszter szerint Csehországnak kevesebb mint félmilliárd koronával kellene hozzájárulnia a jóváhagyott migrációs paktumhoz, nem pedig 15 milliárd koronával, ahogy azt a rémhírterjesztők állítják.

A migrációs paktum, amelyet a képviselők jóváhagytak, többek között bevezeti, hogy a tagállamoknak 2026-tól be kell fogadniuk a menekültekből rájuk eső részt, vagy pénzzel kell kiváltaniuk ezt a kötelezettséget.

Ha megnézzük, hogy Csehország hány százalékkal járulna hozzá, ez évente mintegy 18 millió eurót jelent. Mi körülbelül 480 millió CZK-nál, tehát nagyjából félmilliárdnál tartunk”

– mondta a miniszter.

Ez az összeg tájékoztató jellegű, és minden évben az egyes válsághelyzetektől függően kerül meghatározásra és újraszámításra”

– folytatta.

Emlékeztetett arra, hogy csak a cseh-szlovák határon februárban befejeződött ellenőrzések 180 millió koronába kerültek Csehországnak.

A schengeni övezet belső határát kellett őriznünk, mert a külső nem működik”

– jegyezte meg a miniszter.

Szerinte a nemzeti határok ellenőrzése 2026-ig folytatódni fog.

Attól tartok, hogy Németország ebből nem fog visszalépni”

– mondta. Szerinte a migrációs helyzet most nyugodtabb, mint tavaly, de általában a nyári hónapok a legforgalmasabbak.

„Egyelőre nincs rá szükség, és nem is tervezzük, de ha a helyzet jelentősen romlana, akkor meg kell tennünk”

– mondta Vít Rakušan.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »