Kína városainak közel fele alatt süllyed a föld

Kína városainak közel fele alatt süllyed a föld

Kína nagyvárosainak közel fele „mérsékelten vagy súlyosan” süllyed a föld alá – derül ki egy pénteken közzétett, műholdas adatokból készült tanulmányból.

Ez a városi süllyedés emberek millióit veszélyezteti az emelkedő tengerszint okozta áradások miatt.

16 százaléknál a sebesség meghaladja az évi 10 mm-t is. Ezt nemcsak a talajvízszint csökkenése okozza, hanem e városok hatalmas súlya is.

Kína városaiban összesen több mint 900 millió ember él, így már egy kis mértékű talajsüllyedés is jelentős veszélyt jelenthet a városi életre Kínában”

– állítja a Dél-kínai Normál Egyetem Ao Zurui által vezetett kutatócsoportja.

A talajsüllyedés Kína pénzügyeit is jelentősen megviseli: a jelentés szerint az államot évente több mint 7,5 milliárd jüannal rövidíti meg.

Ez valóban azt jelenti, hogy Kína nemzeti problémájáról van szó, nem csak egy vagy két település  problémájáról”

– mondta Robert Nicholls, a Kelet-Angliai Egyetem Tyndall Éghajlatváltozási Kutatóközpontjának munkatársa a Reutersnek.

Hírdetés

És ez csak egy mikrokozmosza annak, ami a világ többi részén történik”.

Az északi Tianjin, ahol több mint 15 millió ember él, az egyik legsúlyosabban érintett város. Tavaly háromezer lakost evakuáltak a városból egy „hirtelen geológiai katasztrófa” miatt, amelyet a nyomozók szerint a vízveszteség és a geotermikus kutak szerkezete okozott.

A tokiói példa

Kína számos régi bányavidéke szenved a túlzott kitermeléstől. A hatóságok gyakran kénytelenek betonnal feltölteni az omladozó aknákat, hogy megerősítsék a talajt.

Ahogy Nicholls említette, ez nem csak kínai probléma. Egy hasonló februári tanulmány szerint 6,3 millió négyzetkilométernyi földterület van veszélyben az egész bolygón. A 44 veszélyeztetett tengerparti nagyvárosból 30 Ázsiában található. A legsúlyosabban érintett országok közé tartozik Indonézia, ahol a főváros, Jakarta nagy része már most a tengerszint alatt van.

Ez az urbanizáció és a népességnövekedés problémája – a nagyobb népsűrűség több víz szivattyúzását és nagyobb süllyedést jelent”

– mondta Matt Wei, a Rhode Island-i Egyetem geofizikusa.

Nicholls szerint a veszélyeztetett városok példát vehetnének Tokióról, amely mintegy öt métert süllyedt, mielőtt az 1970-es években betiltotta a talajvíz szivattyúzását.

A süllyedés mérséklését nagyon komolyan kell venni, de teljesen megállítani nem lehet, ezért inkább az alkalmazkodásról és a gátak építéséről beszélünk”

– zárta Nicholls.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »