Csallóközi rangadó a Niké ligában?

Csallóközi rangadó a Niké ligában?

DAC-Komárom az élvonalban? Mekkora az esélye annak, hogy a 2024-2025-ös idényben két csallóközi klub bajnoki mérkőzést játszik a Niké ligában? A Dunaszerdahely a felsőházban küzd a szlovák első ligában, vagyis a kieséstől távol áll a DAC, a KFC viszont vezeti a másodosztályt, ami egyet jelent a feljutással, tehát akár idén nyáron összecsaphat az élvonalban a két csallóközi gárda.

A Komárom persze még nem nyerte meg a második ligát, de jó eséllyel pályázik a bajnoki címre Radványi Miklós csapata. Nézzük a szlovák labdarúgás legmagasabb szintjét, a Niké ligát, amelyben tizenkét klub harcol harminckét fordulón keresztül, az utolsó helyezett kiesik a bajnokság végén, a tizenegyedik pedig osztályozóra kényszerül a 2. liga második helyezettjével. Ha a tizenkét klubot a földrajz alapján osztjuk fel, akkor azt láthatjuk, hogy a nyolc kerület közül csak egy, az Eperjesi nem rendelkezik egyetlen élvonalbeli alakulattal sem, a Nagyszombati viszont hárommal is: DAC, Spartak Trnava és Skalica. Amit már most kijelenthetünk, hogy a Niké Liga 2023-2024-es idényének végén az FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble búcsúzik a szlovák első osztálytól. Huszonnyolc forduló alatt mindössze 5 pontot szerzett az aranyosmaróti alakulat, vagyis túl nagy meglepetésnek nem számít, hogy egy eddig nyeretlen, 5 döntetlennel és 23 vereséggel rendelkező csapat a bajnokság utolsó helyén végez.

Azt is biztosra vehetjük, hogy a tizedik és a tizenegyedik helyen a Kassai kerületben található klubok zárnak. Az utolsó előtti hely osztályozóval jár, vagyis a Kassa és a Zemplín Michalovce közül az egyik gárda akár szintén elköszönhet a Niké ligától, legkevesebb egy évre. A 28. forduló után a Kassa 24 pontos, a Nagymihály három ponttal kevesebbet szerzett.

A szlovák másodosztály élén a Komáromot találjuk, amely huszonöt mérkőzésen 60 pontot zsebelt be, míg a második helyezett Tatran Prešov 56 pontnál jár. A 2023-2024-es bajnoki idény vége előtt tulajdonképpen a lapokat leosztották: vagy a Komárom, vagy az Eperjes megnyeri a MONACObet ligát, és az egyik, a bajnok feljut az élvonalba, míg a másik, az ezüstérmes két plusz meccset játszik a Niké liga tizenegyedik helyezettjével.

Hírdetés

Vagyis az Aranyosmarót kiesésével egy Nyitrai kerületben játszó csapatot egy másik Nyitrai kerületi klub váltana, ahogy az osztályozót is két kelet-szlovákiai alakulat játszaná, hiszen egy Kassai kerületi gárda végez majd a tizedik és a tizenegyedik helyen is, miközben az Eperjesi kerületből, történetesen a központból származó klub, a 1. FC Tatran Prešov képviselné a második liga ezüstérmesét.

Az eperjesiek tavaly szintén a második helyen zártak a 2. ligában, és az osztályozót a ViOn-nal játszották. Az odavágón 1-0-ra nyert a Tatran, az aranyosmaróti visszavágón viszont 3-0-ra diadalmaskodott a ViOn, ezzel kiharcolták a bennmaradást a szlovák élvonalban. Az első ligáért vívott harcban mostanra két klub maradt: a Komáromi FC és a Tatran Prešov. Radványi Miklós csapata huszonöt forduló után 60 ponttal vezeti a MONACObet ligát, Marek Petruš alakulata 56 pontos, míg a harmadik helyen álló Petržalka 51 pontot szerzett, a negyedik helyezettet pedig tizennyolc pont választja el az éllovastól.

A tizenhat csapatos szlovák másodosztály 2023-2024-es szezonjából öt forduló maradt hátra. A KFC tegnap 2-0-ra legyőzte a másik csallóközi csapatot, az STK Somorját, a cseh Dan Ožvolda és a korábbi somorjai játékos, Šimon Šmehýl találatával. Az idény során a tizenkilencedik győzelmét aratta a Komárom, miközben a Tatran szintén tegnap 4-1-re verte a Považská Bystricát.

A 24. fordulóban a keletiek nem használták ki a komáromiak április 12-i miavai 2-0-s botlását, hiszen 14-én éppen Somorján szenvedtek 2-1-es vereséget, vagyis a négypontos különbség nem olvadt egyetlen pontra. Április 24-én a 26. fordulóval folytatódik a bajnokság. A Komárom Vágbesztercén játszik, az Eperjes pedig a közeli Puhón. Az utolsó fordulóra május 17-én kerítenek sort. A Komáromot kevés választja el a 2. liga megnyerésétől, ami egyben feljutást is jelentene a Niké ligába, ahol legalább két mérkőzés, mondhatni csallóközi derbi várna a DAC-ra és a KFC-re a 2024-2025-ös idényben. Mindkét klub szurkolói számára csodaszámba menne egy-egy dunaszerdahelyi vagy komáromi bajnoki.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »