A csehek már tudják, mennyit fizetnek majd a migrációs paktumba

Nyitókép: Körkép.sk

Vít Rakušan (STAN) belügyminiszter szerint Csehország hozzávetőleg 480 millió koronával járulna hozzá évente a migrációs paktumhoy. A miniszterelnök-helyettes ezt a Cseh Televízió (ČT) Otázky Václav Moravec című vitaműsorában nyilatkozta. Elutasította a 15 milliárd koronás (szerk. meg. 600 millió eurós) összeggel való „ijesztgetést”. A parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke, Radek Vondráček (ANO) azonban hangsúlyozta, hogy a kötelező pénzügyi befizetés arra az esetre, ha Csehország nem fogad be menekülteket, valójában kvóta. De nem vitatta a belügyminiszter által kiszámított összeget.

Az EP-képviselők által jóváhagyott migrációs paktum egyebek mellett rögzíti, hogy a tagállamoknak 2026-tól be kell fogadniuk a rájuk eső menekülteket, vagy ha nem, fizetniük kell ennek költségeit. A Václav Moravec műsorvezető által 15 milliárd cseh koronáról szóló híreket a belügyminiszter rossz számításnak nevezte.

– mondta a miniszter.

„Ez az összeg tájékoztató jellegű, és minden évben az egyedi krízishelyzetnek megfelelően kerül meghatározásra és újraszámításra”

– folytatta.

Hírdetés

A paktum értelmében az államok minden évben újra kérhetik, hogy mentesüljenek a szolidaritás meghatározott elve alól. A belügyminiszter szerint erre hivatkozva Csehország is kérheti majd a mentesülést, tekintettel arra, hogy nagyszámú ukrán háborús menekültet fogadott be.

Babiš pártja, az ANO szakpolitikusa szerint amint kormányra kerülnek, asztal alá söprik a migrációs paktumot.

„Ha hatalomra kerülünk, mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a paktum érvényét veszítse. Akár bírósághoz is fordulunk, ha kell”

– nyomatékosította Vondráček, az ANO ellenzéki mozgalom részéről

„Ezzel a paktummal önök az ország szuverenitásának egy részét átadták az Európai Bizottságnak, mely egy senki által meg nem választott és nem irányított szervezet”

– mondta Rakušan belügyminiszternek. Vondráček szerint Csehország „vazallus állammá” vált.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »