Oktatási miniszter: A koalíciós szerződés továbbra is érvényes

Oktatási miniszter: A koalíciós szerződés továbbra is érvényes

Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási  miniszter  szerint a koalíciós megállapodás a parlament új elnökének kinevezésére is vonatkozik. Feleslegesnek tartja, hogy a koalíción belüli esetleges konfliktusokról bárki spekuláljon.

Lucia Plaváková képviselő (PS) úgy véli, hogy a koalíció megosztottsága nem csak ebben a kérdésben látható. Nem zárta ki, hogy a PS nem támogatná Hlas jelenlegi jelöltjét, Richard Raši beruházási minisztert a parlament elnöki posztjára.

Erról a közszolgálati RTVS 5 perc múlva 12 című vasárnapi politikai vitaműsorában volt szó.

A koalíciós megállapodás érvényben van, ezen semmi nem változtat. Ha a koalíciós szerződéssel kapcsolatban vita van, azt megoldjuk, de nem fogunk a média előtt spekulálni”

– mondta Drucker, hozzátéve, hogy a kormány a koalícióban korrekt viszonyokban érdekelt. Cáfolta azokat a híreket, hogy minisztercserék lennének a koalíciós pártok között. Ennél a témánál sokkal fontosabb szerinte a kormány programnyilatkozatának végrehajtása.

Plaváková bírálta, hogy még mindig nem világos, ki lesz a koalíció jelöltje. Szerinte a jelölést azért halasztották el, mert vitájuk van egymás között.

Különböző megállapodások vannak, talán alkudozni próbálnak valamiről. Tényleg nem tudom, milyen koalíciós viszonyok vannak ott”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a helyzet a parlament működését is befolyásolja. Egyelőre nem tudja, hogy a Progresszív Szlovákia parlamenti frakciója hogyan fog dönteni a támogatásról való szavazáskor.

Lehetséges, hogy nem fogjuk támogatni Rašit”

– mondta.

Drucker nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kit jelöltnek a Hlas-SD megüresedett elnöki posztjára. Mint mondta, a párt a júniusi kongresszuson egy jelöltet akar választani.

Hírdetés

Ne aggódjanak, hogy nem fogunk ezzel a kérdéssel foglalkozni”

– mondta.

Ivan Korčok esetleges PS-be való belépésének kérdésére Plaváková azt mondta, fontos, hogy továbbra is tárgyaljanak vele.

Nagyon fontos, hogy a kommunikációnk folytatódjon, de nem fogom előre megítélni, hogy ez hogyan lesz”

– mondta.

Érintették a 13. nyugdíj témáját is. Plaváková szerint a PS képviselői azért nem támogatták a javaslatot, mert a koalíció nem közölte, hogy miből akarja finanszírozni. Az egyszeri szociális juttatásokat nem tartja a leghelyesebb megoldásnak. Szerinte a kérdést átfogóan kellene kezelni, és a forrásokat jobban fel lehetne használni például az egészségügyre vagy a szociális szolgáltatásokra.

Drucker erre úgy reagált, hogy a kormány már a programnyilatkozatában célként tűzte ki a 13. nyugdíjat.

Számoltunk egy ilyen intézkedéssel, a közkiadásokban számolnak vele”

– erősítette meg.

Megjegyezte azt is, hogy a kormány konszolidációs csomagot készít elő. Elmondása szerint több intézkedés van előkészületben, amelyekről a koalíció tárgyalni fog.

Az intézkedéseknek arra kell irányulniuk, hogy a szociálisan leggyengébb csoportok ne szenvedjenek kárt, és ne sújtsák a gazdaságot sem”

– zárta.

Nehéz megválaszolni, hogy milyen intézkedéseket támogatnánk”

– válaszolta Plaváková. Szerinte fontos lenne az államapparátus racionalizálásán dolgozni. Ezzel Drucker is egyetértett. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »