Sulyok Tamás: Európa felújított templomává válhatunk, ahova erőt meríteni jönnek az emberek

Sulyok Tamás: Európa felújított templomává válhatunk, ahova erőt meríteni jönnek az emberek

Európa felújított templomává válhatunk, ahova erőt meríteni jönnek az emberek – mondta a köztársasági elnök vasárnap a jáki Szent György-templom újraszentelésén.

Sulyok Tamás azt hangoztatta, hogy közösségeink megújítására van szükség.
Újra egymáshoz kell épülnünk, minden akadályt, félelmet, bizonytalanságot, bizalmatlanságot félretéve, habár ez nem könnyű a hűtlenség korszakában, amelyben elveszítjük a kapcsolódás kegyelmi ajándékát – fogalmazott az államfő.

Sulyok Tamás azt mondta,

Az emberek ebben a “sivárságban vágynak a spirituális többletre, az Isten közelségére”, mert a hitet és a szeretet is közösségben lehet megélni.

Meg kell találni annak lehetőségét, hogyan lehetünk “élő kövek, összekötő habarcsok”, hogyan tudunk újra közösségbe szerveződni, egymást szolgálni és sugározni az örömhírt – emelte ki Sulyok Tamás, hozzátéve, hogy meg kell becsülni az alulról jövő szerveződéseket, az együtt gondolkodásra és cselekvésre ösztönző autonóm kezdeményezéseket, támogatni kell új közösségek létrejöttét.

Hírdetés

A felújított templom nemcsak őseink hagyatéka, hanem annak is megnyilvánulása, hogy a magyarság megbecsüli, megőrzi és ápolja, amit örökül kapott, a magyar társadalom összefogásának eredménye – mutatott rá Sulyok Tamás.
Kijelentette,

A templomot méltatva azt mondta, ékessége Magyarországnak és az egész Kárpát-medencének, amely az ezeréves magyar kereszténység lenyomatát őrzi, ezért megőrzendő és bemutatandó.

V. Németh Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a keresztény elveket valló kormányzat arra törekszik, hogy annak szentelje figyelmét, anyagi erőforrásait, amit értékrendje alapján jónak lát, hasznosnak vél és Istennek is tetsző.
Megköszönte a kormánynak, hogy a templomok felújítására is programot hirdetett, és az ennek keretében megújuló 3700 templom közé a jákit is beemelte.

az igazi értékeinket csak küzdelem által tudjuk megőrizni, valamint, hogy Isten szeretete körülölel, betölt, és olyan békét ad, amelyet senki nem vehet tőlünk el.
A mise végén elhelyezték a templom kriptájában az alapító, Jáki Nagy Márton földi maradványait, valamint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal tüntette ki a jáki Szent György-templomot a volt bencés apátsági templom helyreállításáért, alapos kutatásáért, gondos kivitelezői és restaurátori munkáiért.

A jáki Szent György-templom helyreállítása 2018-ban kezdődött és több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »