Farkas Bertalan vendégei voltunk

Farkas Bertalan vendégei voltunk

A 2009-es esztendő a csillagászat nemzetközi éve volt. Ebből az alkalomból hívtuk meg községünkbe, Kulcsodra azt a magyar embert, aki századosként ült a kapszulában, majd évekkel később dandártábornokként vonult nyugdíjba. Ő Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki készségesen elfogadta meghívásunkat. 

Filmvetítéssel egybekötött előadást tartott, majd a hallgatóságnak az űrhajózással és az űrutazással kapcsolatos kérdéseire válaszolt. Mit ettek és ittak az űrhajó fedélzetén, milyen tudományos kísérleteket végeztek az űrben? Milyen érzés volt látni az űrből a Kárpát-medencét, benne Magyarország területét? A közönség soraiban minden korosztály képviseltette magát. Jó volt hallgatni az első kézből származó információkat és főleg az élményeket. 

Farkas Bertalan többször hangoztatta, hogy nem szeretne utolsó magyar űrhajós lenni. Szívesen segítene tehetséges utódja felkészítésében, mert az űrhajósoknak bajtársiasságból, fegyelemből és elhivatottságból is példát kell mutatniuk. A tapasztalat és a fiatalos lendület jól kiegészítik egymást, mondta. 

Hírdetés

Most ismét aktuálissá vált, hogy figyelmünket az űrhajózás felé fordítsuk, hiszen a négy magyar jelölt közül egy valaki közel egy hónapos küldetésen vehet részt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Kíváncsian várjuk ezt az emlékezetes pillanatot.

A mellékelt fotó 2010-ben készült Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Polgári Társulásunk tagjai meghívást kaptak Farkas Bertalan űrutazásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre. Talán nem kell részleteznem, hogy mekkora kitüntetésnek tartottuk ezt a nemes gesztust, ami egy életre szóló élmény volt mindannyiunknak.

Halgas Ildikó, Kulcsod    

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »