Zöld ház program: kimerült a keret, maradt a csalás árnyéka

Zöld ház program: kimerült a keret, maradt a csalás árnyéka

Ugyan a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) vizsgálódik a szeptemberben útjára indított Zöld ház program körül tapasztalt rendellenességek miatt, szerdán újraindult a dossziék regisztrálására, sőt, a Bukarest–Ilfov régiót leszámítva, mindenhol ki is merült a keret.
Akadozva, nehézkesen indult újra szerdán reggel a Zöld Ház napelemprogramba a kérések feltöltése. A programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapjáról az derül ki, hogy a pályázati alap délutánig Bukarest-Ilfov kivételével mind a hat másik régióban elfogyott. A kivitelezők csalódottak, felmerül a gyanú, hogy nem sikerült az ígérethez híven kiküszöbölni a robotprogramokat.

Közben a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) is vizsgálódik, még az első nekifutáskor, tehát szeptember 10-én felmerült gyanú miatt, hogy a cégek egy része robotprogramokkal gyorsította a feltöltést.

Ha a gyanú beigazolódik, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, és összeomlik a program. Így a szerződésben levő cégek és a kéréseket azokhoz benyújtó magánszemélyek is csak reménykedhetnek, hogy minden rendben lesz, az eddigi utánajárás, ügyintézés nem volt hiábavaló.

Az applikáció útnak indítása közel sem volt szerdán olyan zökkenőmentes, mint két hónappal ezelőtt a néhány óra után leállított első próbálkozás.

A pályázati alapot a lakosság számához viszonyítva nyolc régióra osztották el, hét régióban gyorsabb-lassúbb ütemben elfogytak a pénzek,

Hírdetés

lapzártánkig már csak a Bukarest-Ilfov régióban maradt több mint 36 millió lej leszerződhető összeg, a szakértők szerint valószínűleg azért, mert ebben a térségben a többség tömbházban lakik, tehát nem kivitelezhető a saját napkollektor beszerelése. A többi régióban a kivitelező cégek abban bíznak, hogy ezt a megmaradt összeget, ami több mint kétezer pályázat finanszírozására elegendő, átcsoportosítják a hatóságok, és így újabb igényléseknek tudnak eleget tenni ott, ahol nagy az érdeklődés. Lapzártánkkor 25 255 kérés szerepelt a honlapon, ebből 13 271 igénylést regisztráltak szeptember 10-én.

Mint András Lehel, a programban részt vevő székelyudvarhelyi székhelyű Melinda-Impex Install Kft. vezérigazgatója a Krónikának elmondta, 10 órakor megjelent az oldal, ám legalább húsz percig nem tudtak feltölteni adatokat. Másrészt a Környezetvédelmi Alap utolsó percben szabályozta, hogy minden kivitelező legtöbb öt felhasználó fiókkal dolgozhat, ám az újabb fiókokat nem sikerült létrehozni, mert nem küldték vissza időben a bejelentkezéshez szükséges PIN-kódot. „A központi fejlesztési régióban 11.09 órakor már kimerült az újraindításkor rendelkezésre álló mintegy 9 millió lejes alap. Addig a mi cégünk öt iratcsomót tudott feltölteni” – mondta el András Lehel.

Hozzátette, a pénz mintegy 450 pályázat finanszírozására volt elegendő, kiszámolták, hogy percenként 9 kérést töltöttek fel.

– hangsúlyozta az igazgató. Hozzáfűzte, más kivitelezők is panaszkodtak, hogy nem tudnak létrehozni új felhasználói fiókot, a központi régióban pedig a többség 10–15 iratcsomót tudott iktatni, mielőtt kimerült a keret.

Közben megerősítést nyert, hogy a szeptember 10-én történtek ügyében a DIICOT is vizsgálódik, mert felmerült az informatikai csalás gyanúja. A fejlesztési minisztérium közlése szerint az európai uniós pénzeket fel lehet használni abban az esetben is, ha felmerült a csalás gyanúja, mindaddig, amíg nem születik vádemelés. Viszont

ha a visszaélés beigazolódik, a programot lebonyolító Környezetvédelmi Alapnak vissza kell térítenie az erre szánt pénzt a fejlesztési minisztériumnak.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Zöld ház programra 656 millió lejt különítettek el, ami a becslések szerint 33 ezer rendszer telepítésére elég. Legtöbb 20 ezer lejig terjedő támogatás hívható le, 10 százalék önrészt kérnek a legalább 3 kWp teljesítményű napelemek vásárlására és szerelésére. Miután a kéréseket elbírálják, azoknak a magánszemélyeknek, akik sikeresen pályáztak, be kell szerezniük 90 napon belül az áramszolgáltatótól a visszatáplálási engedélyt, majd ezután kerül sor a szerződéskötésre. Ezt követően a kivitelezőnek nyolc hónapon belül kell átadnia a munkálatot.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »