Voksgyűjtők és varázslók

Jól tudjuk, kampány idején semmi sem szent, ilyenkor az átlagosnál magasabbra csap a politikusi gátlástalanság mértéke, így értelemszerűen alacsonyabb lángon pislákol a konvencionális látszatudvariasság- és őszinteség.
 Jelenleg államfőválasztások lázában ég az ország, ahol minden eddiginél többe kerül a vasárnapi voksolás: körülbelül 150 millió eurót különítettek el erre a célra. Ebbe a hatalmas összegbe és a fékevesztett kampányba persze sok minden belefér, kérdés, hogy mikor éri el az egyszerű, az esetek döntő többségében az orránál fogva vezetett, mindössze „szavazatértékű” állampolgár ingerküszöbét, morális érzékenységét egy-egy politikusnak az átlagosnál is arcátlanabb gesztusa. (Az talán már az ingerküszöb elérését jelezheti, hogy akadt település, ahol bozótvágóval kergették meg a román szociáldemokrata aktivistákat.)

Vegyünk közelebbről szemügyre egyetlen gesztust, ami történetesen a levitézlett román kormányfők népes süllyesztőjébe frissen bekerült Dăncilă asszonyhoz kapcsolódik. Aki, bár át kellett adnia utódjának a miniszterelnöki stafétabotot, ott tipeg magas sarkú cipőjében az államelnökjelöltek sorában.

Hírdetés

Történt a napokban, hogy az exminiszterelnök az exegészségügyi miniszterrel karöltve látogatott el a focșani-i szülészetre. Mert hát a termékvásáron és a piacon tett látogatásuk után mi is lenne megfelelőbb helyszíne a kampánykörútnak, mint az újszülöttosztály… Ahol okvetlenül fel kell hívni a vörös fejjel síró, öntudatlan, háromnapos babák figyelmét arra: ebben a szép világban, ahová ti is megérkeztetek, épp államfőválasztás zajlik.

A törékeny újszülöttekre, amint azt mindenki tudja, szokás fokozottan vigyázni, ezért általában még az édesapjukat, testvérüket sem engedik be a kórterembe. Azonban mit ad Isten, a kampányolókra nem vonatkoznak a szigorú egészségügyi előírások. Az államfőjelöltnek, az egészségügyi miniszternek (akinek egyébként mindenkinél jobban tisztában kell lennie a kórházi higiéniai szabályokkal), valamint az őket kísérő és megörökítő nagy sereg újságírónak, operatőrnek szabad bejárása van a frissen világra jött babák kórtermébe. Sőt az ott készült fotók tanúsága szerint a magas rangú hölgyek karjukba is vehették az újszülötteket, hogy szívre ható, voksgyűjtő felvételek készülhessenek róluk. Az már csak hab a tortán, hogy a hírek szerint az ominózus vendégek betoppanása előtt új takarót és párnát tettek a kismamák ágyára, amiket azonban a politikusjárás után előrelátóan vissza is vettek tőlük: nem illik az új ágyneműt túl sokáig koptatni, jó lesz tartogatni a következő miniszter vagy államfőjelölt látogatására.

Fölöttébb szépen illusztrálja a focșani-i eset, hogy mennyire a látszatok, üres politikusi gesztusok, szemfényvesztő kampányok, gátlástalan szabályszegések, a külsőségekre összpontosító, tartalmatlan akciók országában élünk. Most épp újra van friss kormányunk vadonatúj miniszterekkel, akiknek nyilván lesznek ropogós cselekvési terveik is. Azonban túl sok érdemi változást ne várjunk hirtelen. Varázslók legyenek a talpukon, akik ebben az országban valamelyest rendet tudnak teremteni, és a hétköznapokra is érvényes, új takarót bűvölnek a kórházi ágyakra. Bár akkorra, amikor felnőttekké válnak a most még öntudatlanul síró újszülöttek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »