Világszerte egyre több pénzt költenek az arany ékszerekre

Világszerte egyre több pénzt költenek az arany ékszerekre

Az idei első negyedévben nagyjából 1053 tonna arany kelt el világszerte, 7 százalékkal több, mint egy évvel korában. Ezt bőven fedezte az 1150 tonnás aranykínálat – adta hírül az Arany Világtanács.

Továbbra is az arany ékszerek a legkeresettebbek: idén január és március között 530,3 tonna fogyott belőlük, 
1 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a befektetési célú nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. Ez elsősorban az indiai vételeknek köszönhető, miután ott a februári, márciusi esküvői szezonban hagyományosan sok arany ékszert vásárolnak.

Aranyrudakból és -érmékből egy százalékkal kevesebb, 257,8 tonna kelt el.

„Aranyba fektetni a megtakarításokat továbbra is megéri a kisbefektetőknek is, ez ugyanis biztosítékként szolgálhat a válság vagy az infláció nagyobb megugrásának az esetére”

– nyilatkozta František Burda, a FinGO.sk társaság befektetésekért és aranyért felelős igazgatója. Szerinte azonban fontos az időzítés, vagyis akkor kellene vásárolni, amikor az arany árfolyama alacsonyabb szinteken mozog.

Hírdetés

Az arany unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) árfolyama a tavaly augusztusi 1177 dolláros mélypontról, idén februárra 1340 euróra ugrott, az elmúlt napokban azonban már csak 1270 dollár körüli szinten kereskedtek vele. „A kezdőknek megéri a rendszeres takarékoskodás, vagyis amikor kisebb részletekben fektetik a pénzüket aranyba, így nem kell arra várniuk, hogy nagyobb összeg üsse a markukat. A cégek lehetővé teszik, hogy már havi kisebb összeg átutalásával is spórolhassunk aranyban” – tette hozzá Burda.

Az idei első negyedévben a világ jegybankjai is tovább növelték az aranykészleteiket. A 145,5 tonnás idén január-márciusi nettó növekmény 68 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb vevő ismét Oroszország volt, amely aranytartalékait 2168,3 tonnára (a teljes tartalékok 19 százalékára) emelte, miközben drasztikusan csökkentette az amerikai kincstári értékpapírok állományát. A jelentés szerint 25 hónapos szünet után Kína is újrakezdte aranyvásárlásait.

„A jegybankok az aranytartalékoknak köszönhetően felkészülhetnek a nehezebb időkre, megvédve valutájukat a látványosabb eséstől”

– mondta Burda.

Az elektronikai eszközök előállításához 3 százalékkal kevesebb, 79,3 tonna aranyra tartottak igényt 2019 első negyedévében a gyártók az előző év azonos időszakához képest, ami mögött az elektronikai cikkek értékesítésének visszaesése és az amerikai–kínai kereskedelmi háború miatti bizonytalanság állhat. Csökkent a fogászati kereslet is. Az egészségipar részesedése az összes eladásból egyelőre minimális, de új, aranyalapú technológiák kifejlesztése a jövőben növelheti a keresletet. (TASR, MTI, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »