Verne Gyula, aki korát megelőzve jósolta meg a jövőt

Verne Gyulát (1828-1905) ma széles körben a tudományos-fantasztikus irodalom atyjának tartják. Ahelyett, hogy ügyvéd apja nyomdokait követte volna, Verne nagy érdeklődést tanúsított az irodalom iránt, és a könyvek iránt érzett szenvedélye vezetett az írói karrierjéhez.

 

Az ő sci-fije a tudományon és a technológián alapult, s tudósok, feltalálók és felfedezők nemzedékeit inspirálta. Igazán figyelemre méltó, hogy Verne Gyula számos „találmánya” megvalósult, s képes volt előre látni a jövőt. Jobban mondva, ő egy olyan ember volt, aki sok tekintetben a kora előtt járt. Íme, néhány a valóra vált elgondolásai közül.

 

Elektromos tengeralattjárók

 

A Nautilus egy Nemo kapitány által épített remek tengeralattjáró

 

A Nemo kapitány, vagy a Húszezer mérfölddel a tenger alatt című regényében Verne Gyula egy elektromos tengeralattjáróba kalauzol bennünket, melyet Nautilusnak hívnak. Kolosszális méretekkel bírt. Saját formálisan berendezett ebédlővel és számos más fényűző berendezéssel rendelkezett. Kissé hasonlított a háromszemélyes Alvinra, ami ólomakkumulátorral hajtottak. A regényben szereplő tengeralattjáró teljesen elektromos meghajtású volt. Nemonak a Nautilusra vonatkozó mérnöki terve minden bizonnyal a tervezés legkifinomultabb formája.

Ha elolvassuk a regényt, láthatjuk, hogy a főszereplő – Nemo kapitány – olyan részleteket is megoszt a tengeralattjárójáról, mint „hatásos, engedelmes, gyors, kényelmes, minden igényt kielégít, s mindenek felett való az én hajóm”.

Tengerész főszereplője nevében Verne azt gondolta ki, ami lényegében egy „teljesen elektronikus” hajó. Erre olyan korban került sor, amikor az elektromosság első gyakorlati alkalmazásáig még évtizedekre volt szükség, illetve egy évszázaddal azelőtt történt, hogy megvalósítható lett volna az ilyen hajók építése.

 

Híradók

 

 

A 2889-ben című könyvében Verne azt írja, hogy „nyomtatás helyett a Föld Krónika minden hajnalban elhangzik azoknak az előfizetőknek, akik a riporterek, a politikusok és a tudósok érdekes beszélgetéseiről a napi hírekből szeretnének értesülni”. Ez egy megdöbbentően pontos előrejelzése annak, hogy milyen is egy modern híradó. Az Associated Press kijelentette, hogy az első híradó azután kezdődött, hogy Verne megálmodta azt.

 

Napvitorlások

 

 

Verne Gyula megsejtette a fény meghatású űrhajókat A Földről a Holdra című 1865-ben megjelent sci-fi klasszikusában. A mai tudósok ezt a napvitorlák technológiájának hívják. Vernéről úgy gondolják, hogy olyan előrelátó író volt, aki a saját idejét megelőzve adott jóslatokat és előrejelzéseket.

A modern tudósok úgy vélik, hogy sok dolog azért valósult meg abból, amit előre megjósolt, mert sokat olvasott és beszélgetett emberekkel, s tisztában volt azzal, hogy merre felé halad a körülötte lévő világ.

 

Holdkompok

 

 

Verne Gyula előre jelezte a mai holdmodult. A Földről a Holdra című regényében olyan „lövedékekről” ír, amelyek képesek utasokat szállítani a Holdra.

Ezeket kúp alakú kapszulákként írja le. Verne egy nagy ágyút képzelt el, amely elsül, és elég erőre tesz szert ahhoz, hogy áttörje a gravitációt.

Hírdetés

Ez egy újabb meglepő példa Verne azon vélekedéséről, mely szerint az emberek által művelt dolgok mennyire földhöz ragadtak.

 

Füstírás

 

 

Verne valaha nagyon odafigyelt minden dologra, ami a környezetében zajlott.

Ezek közé tartoztak a „reklámok” is. A 2889-ben című művében egy atmoszférikus reklámról ír, amit manapság füstírásnak hívunk.

Elmeséli, hogy „mindenki ezekre a felhőkről tükröződő hatalmas reklámokra lett figyelmes”. „Akkorák voltak, hogy egész város, vagy akár az egész ország láthatta őket.”

 

Videókonferencia

 

 

Verne adta az ötletet ahhoz a kommunikációhoz, amely két olyan embert kapcsol össze, aki két egymástól távoli helyen ül, miközben egymást nézi. A 2889-ben című írásában Verne Gyula egy „phonotelephote” nevű szerkezetről ír, amely a mi videókonferencia-technológiánknak a rokona. Azt írja, hogy a „phonotelephote” képes volt vezetékkel összekapcsolt érzékeny tükrök segítségével képeket közvetíteni.

 

Sokkolópisztoly

 

 

Vernének érzéke volt a környezetében megtalálható minden apró részletre. Bár fő érdeklődési köre a járművekre terjedt ki, nem hagyták hidegen a fegyverek sem. Ő adta az ötletet egy olyan fegyverhez, amely erős lökést közvetít. A Nemo kapitány-ban azt írja, hogy „Ez egy elektronikus vezérlőeszköz.” A mai sokkolópisztoly nagyon hasonlít az itt bemutatott elgondoláshoz.

 

Verne azt írta, hogy e fegyver által küldött golyók nem átlagos lövedékek, hanem kis üvegtokok. Ezeket az üvegtokokat acél borítja és ólomsöréttel teszik azokat súlyossá. Valódi leydeni palackok. Láthatjuk a történelemben, hogy a 18. században szerkezeteket kezdtek használni az elektromosság tárolására. Ráadásul azt mondta, hogy „ebbe az elektromosság nagyon nagy feszültséggel van belekényszerítve. A legkisebb ütésre kisülnek, így bármennyire is legyen erős egy állat, holtan esik össze.”

 

Űrhajó leszállása a tengeren

 

 

A Földről a Holdra című könyvében Verne egy űrhajólandoását és lebegését képzelte el az óceánon. Vernére nem csak úgy emlékszünk vissza manapság, mint nagy mesélőre, hanem mint egy olyan nagy tudományos kíváncsisággal megáldott zsenire, aki sok találmányt előre megjósolt. Semmi kétség, Verne Gyula egy olyan ember volt, aki megelőzte a korát. – MIT’S Willimas mondotta volt.

Öröksége tovább él és munkája hozzájárult a tudomány világához.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/07/13/jules-verne-a-man-ahead-of-his-time-who-predicted-the-future/

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post Verne Gyula, aki korát megelőzve jósolta meg a jövőt appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »