Uniós kormány: Magyarország a szomszédságpolitikáért, Románia a közlekedésért felel

Uniós kormány: Magyarország a szomszédságpolitikáért, Románia a közlekedésért felel

Magyarország képviselője a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős, míg Románia a közlekedési tárcát kapja az Európai Bizottság (EB) novemberben hivatalba lépő testületében.
Ursula von der Leyen, az EU kormányának is nevezett EB elnöke kedden hozta nyilvánosságra az előző nap ismertetett biztosjelöltek leendő tárcáit. Kiderült, hogy a magyar kormány által delegált Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az EB megválasztott elnöke, míg a román kormány jelöltjének, Rovana Plumbnak a közlekedési tárcát.

Hírdetés

Ursula von der Leyen brüsszeli bejelentése szerint a holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető-alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban.

Az MTI tudósítása szerint az új testületben nyolc alelnök lesz, közülük a három ügyvezető-alelnök kettős funkciót lát majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek. Timmermans koordinálja majd az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is. Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot. Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Az olasz Paolo Gentiloni gazdasági, az ír Phil Hogan kereskedelmi, a francia Sylvie Goulard belső piaci biztos lesz. Ugyanakkor a bejelentett három ügyvezető-alelnök mellett öt „szimpla” alelnök lesz az új testületben. Egyikük a spanyol Josep Borrell, aki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője lesz. Mellette a cseh Vera Jourová az „értékek és átláthatóság”, a görög Margarítisz Szkínász az „európai életmód védelme”, a szlovák Maros Sefcovic az „intézményközi kapcsolatok és tervezés”, míg a horvát Dubravka Suica a „demokrácia és demográfia” nevű portfóliót kapta. Ez azt jelenti, hogy a nyolc alelnöki pozíció közül négy a dél- és a kelet-közép-európai régiónak jutott.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »