Tőkés Kelemen meghívása miatt bírálja a Sapientiát, a dékán átpolitizálódásról beszél

Tőkés Kelemen meghívása miatt bírálja a Sapientiát, a dékán átpolitizálódásról beszél

„Szomorúan veszem tudomásul, hogy az erdélyi magyar világunkban kezdünk kicsit átpolitizálódni. Ha egy ünnepi beszéd egyszerű poénja politikai töltetet kap, vagy egyenesen kampánycélzatot olvasnak ki belőle, akkor én azt roppant sajnálom, és félreértésnek gondolom” – mondta el a Krónika megkeresésére Tonk Márton.
A Sapientia kolozsvári karának dékánját, szenátusának elnökét arra reagáltattuk, hogy Tőkés László volt európai parlamenti képviselő nyilatkozatot adott ki az Erdélyi Magyar Tudományegyetem múlt heti jubileumi rendezvénye kapcsán. A közleményben

Hírdetés

a volt püspök többek között azt nehezményezte, hogy meghívták, és „leplezetlen kampányolási célzattal még szóhoz is juttatták” Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt.

A volt püspökként a Sapientia alapítójának számító Tőkés visszataszítónak nevezte a módot, ahogy Tonk Márton dékán a pártelnököt felkonferálta. „Míg a BBTE román tagozatának évnyitóját Románia jelenlegi államelnöke, Klaus Johannis tisztelte meg jelenlétével, addig a Sapientia EMTE ünnepségét az ország következő államfője, Kelemen Hunor tiszteli meg ünnepi beszédével” – hangzott a dékán méltatása.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »