Több támogatást kérnek a külhoni románok

Több támogatást kérnek a külhoni románok

Diszkriminációt kiáltanak a határon túli románok szervezetei, amelyek azt sérelmezik, hogy – egy főre leosztva – a Romániában élő nemzeti kisebbségek arányaiban több pénzügyi támogatást kapnak Bukaresttől, mint a külhoni románok.
A Közép- és Délkelet-európai Román Szervezetek Szövetsége a parlamentnek és a kormánynak írt nyílt levélben követelte, hogy a kabinet a jövő évi költségvetésben legalább 200 millió lejt különítsen el a külhoni románok támogatására.

Az aláírók azt kifogásolják, hogy – szerintük – a nekik szánt összeg arányaiban még így is kevesebb lenne, mint amennyit a Romániában élő nem román nemzetiségű román állampolgárok kapnak Bukaresttől. Azt állítják ugyanis, hogy összesen több mint tízmillió román él külföldön, így

Hírdetés

egy főre leosztva csupán 20 lej jut rájuk évente, miközben a romániai kisebbségek tagjai fejenként évi 60 lejt kapnak a román kormánytól támogatásként.

„Aggodalommal vesszük tudomásul a határokon túl élő románok és a romániai nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgárokkal szembeni bánásmódban tapasztalható különbséget. Ez a politikai okokra visszavezethető különbségtétel nincs összhangban a többi román állampolgárral szembeni egyenlőség és diszkriminációmentesség elvével, különös tekintettel azon, 4 és 6 millió közöttire tehető lélekszámú román állampolgárra, akik az ország határain kívül élnek (beleértve a jelenlegi Moldovai Köztársaságot is)” – áll a dokumentumban.

A levélírók sérelmezik, hogy a tárcák közül a határon túli románokért felelős minisztérium kapja a legkisebb költségvetést és bukaresti támogatást – többek között ösztöndíjakat – követelnek a román oktatás biztosítására.

Példaként a magyar állam által alkalmazott támogatási gyakorlatot hozzák fel, megemlítve, hogy a magyar kormány múlt heti döntése értelmében az idei évben 1,3, jövőre pedig 1,5 milliárd forinttal támogatja a nemzeti jelentőségű határon túli beruházásokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »