Több száz háztartást öntött el az ár, családok tucatjainak kellett elhagyniuk otthonukat Erdélyben

Több száz háztartást öntött el az ár, családok tucatjainak kellett elhagyniuk otthonukat Erdélyben

Az elmúlt 24 óra kiadós esőzései nyomán bekövetkezett áradások négy megye – Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Temes – 26 településén okoztak károkat, a katonai tűzoltók a helyi hatóságokkal karöltve 115 házból, 56 pincéből, 372 udvarból szivattyúzták ki a vizet.
Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint emberi áldozatot nem követeltek az áradások. A beavatkozások során a tűzoltóknak négy személyt kellett kimenteniük otthonukból a Beszterce-Naszód megyei Bilak településen, miután a ház körül felgyűlt több mint másfél méteres vízszint miatt azok ki sem tudtak lépni az épületből.

A hatóságok 32 személyt kértek fel Beszterce-Naszód megye különböző településein, hogy az áradás miatt megelőző jellegel hagyják el otthonaikat, és a Maros megyei Székelyhodoson is kénytelen volt hat család rokonoknál tölteni az éjszakát.

Hírdetés

Az emberek nagy része már visszatért otthonába és a többiek is visszamehetnek majd az árvízveszély elmúlása után. Az IGSU tájékoztatása szerint csütörtök reggel már csak Beszterce-Naszód megyében dolgoztak a katonai tűzoltók azon, hogy a háztartásokból, udvarokból kiszivattyúzzák a vizet.

Az Agerpres hírügynökség közölte, az elmúlt 24 órában ugyanakkor több megyei és országutat is elborított az ár kisebb-nagyobb szakaszokon: Beszterce-Naszód megyében a 17C és 17D jelzésű országutat, Maros megyében a 15-ös és a 15A jelzésű országutat, Máramaros megyében a 188-as, Temes megyében pedig az 572-es megyei utat. A hatóságok a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Suceava megye árvízveszély által érintett területein élő lakosságot. Az IGSU leszögezi, hogy több mint 5 100 tűzoltó áll továbbra is bevetésre készen, tekintetbe véve az érvényben lévő esőzésekre vonatkozó riadókat.

Időközben a meteorológusok újabb elsőfokú, zivatarokra és légköri instabilitásra vonatkozó riadókat adtak ki, amelyek péntek reggelig érvényesek az ország 12 megyéjében. A riadó Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman és Giurgiu megyében, valamint Prahova, Brassó, Szeben, Fehér és Hunyad megye hegyvidékein érvényes, ahol viharokra, erős szélre és jégesőre is fel kell készülni. A hirtelen lezúduló esőmennyiség eléri a 25 litert, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Az ország régióinak nagy részében záporok, zivatarok, légköri instabilitás, heves szél, és elszórtan jégeső várható, a rövid idő alatt lehulló csapadékmennyiség 15-25, helyenként 35-45 liter lehet négyzetméterenként – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »