Tisót és Mečiart sem szeretjük

Tisót és Mečiart sem szeretjük

Továbbra is a szlovák nemzeti felkelés, a bársonyos forradalom és a független Szlovákia létrejötte a legmeghatározóbb történelmi esemény a szlovákok körében – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A megkérdezettek sokkal negatívabban emlékeznek az 1968-as eseményekre, amikor a Varsói Szerződés katonái megszállták Csehszlovákia területét, és az 1994–1998 közötti időszakra, amelyet Vladimír Mečiar korántsem békés kormányzása jellemzett.

A cseh résztvevők számára a legfontosabb történelmi esemény a Csehszlovák Köztársaság megalakulása volt 1918-ban, továbbá jelentősnek tartják a Charta 77 ellenzéki mozgalmat és az 1989-es bársonyos forradalmat. Zora Bútorová, az IVO társadalomkutató intézet egyik kutatója úgy véli, a különbség a két nemzet nézőpontja közt egyáltalán nem meglepő, mivel a csehek nemzeti öntudata sokkal erősebb.

A válaszokat tekintve érdekes az is, hogy míg a szlovákok Milan Rastislav Štefánikot, Masarykot és Alexander Dubčeket tartják történelmük legpozitívabb szereplőinek, addig a csehek Ján Palachot, Václav Havelt és Masarykot emelték ki.

Hírdetés

A szlovákiai magyarok a felmérésben felsorolt 35 történelmi személyiség közül 9-et teljesen máshogy értékeltek, mint a szlovákok. A szlovákiai magyarok sokkal negatívabbnak tartják a korábbi generációk politikusait, akik részt vettek az első Csehszlovák Köztársaság megalapításában, mint például Masaryk, Beneš, Štefánik vagy Hlinka.

A modern kor vezetői közül elfogadhatónak vélik például Václav Havel, František Mikloško és Mikuláš Dzurinda tevékenységét. A szlovákiai magyarok ugyan kevésbé pozitívan értékelik a szlovák nemzeti felkelést, azonban hangsúlyozzák a Dzurinda-kormány reformjait, melyekhez hozzájárultak a magyar kisebbség képviselői is.

A szlovákok negatív hősnek tekintik Vladimír Mečiart, Jozef Tisót, Vasil Biľakot és Mikuláš Dzurindát. A felmérés eredményeiből kiderül az is, hogy a szlovákok többsége nagyon pozitívan értékeli, hogy Szlovákia 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. A válaszadók preferenciái azonban erősen különböznek attól függően, milyen politikai pártot támogatnak.

A Híd választói például az első Csehszlovák Köztársaság idejét tartják a legkritikusabb időszaknak, ellentétben a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) és Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szavazóival, akiknek 35 százaléka támogatja az 1939 és 1945 között létezett első Szlovák Köztársaság működését. A bársonyos forradalom és a rendszerváltás támogatottsága az SaS párt tagjai közt a legmagasabb, 84 százalék.

A tegnap nyilvánosságra hozott felmérést március elején felvett adatok alapján a Szlovák Tudományos Akadémia, az IVO és Cseh Tudományos Akadémia készítette. (ba)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »