Tiltások özöne mellett nyitottak a teraszok

Tiltások özöne mellett nyitottak a teraszok

Ha nem is az összes, de számos erdélyi és partiumi vendéglátós élt hétfőn a terasznyitás rég várt lehetőségével, és bár az időjárás nem mindenhol volt kedvező, sokan már az első órákban beültek kávézni. Mások az estét várták, hogy elfogyaszthassanak egy, végre nem műanyag vagy papírdobozban „felszolgált” vacsorát, megihassák az idei nyár első csapolt sörét rég látott barátaikkal.
Bő két és fél hónap szünetet követően hétfőn végre megnyithattak a vendéglők és kávézók kerthelyiségei, teraszai, valamint a tengerparti strandok, de különleges intézkedéseknek kell eleget tenniük az üzemeltetőknek. Hétfőtől ugyanakkor már nem kell saját felelősségre kiállított nyilatkozatot írni a települések közötti közlekedés idején. A vonatkozó intézkedéseket a gazdasági és az egészségügyi minisztérium, illetve a gazdasági, az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztérium május 29-én kibocsátott közös rendelete tartalmazza. A rendelkezéseket nemcsak a vállalkozóknak, hanem a vendégeknek is be kell tartaniuk.

Hírdetés

A teraszok esetében a bejáratnál „szemrevételezéses vizsgálatot” kell tartani, a légzőszervi fertőzés látható tüneteivel rendelkező vendégeknek tilos a belépés. A vendéglátóipari egységeknek biztosítaniuk kell, hogy a bejáratnál és a mosdóknál használati utasítással ellátott kézfertőtlenítők legyenek, ugyanakkor ajánlatos egyirányú folyosók kijelölése, hogy az ügyfelek a lehető legkevesebb helyen találkozzanak (például a mosdók felé és onnan vissza). Ez utóbbi szabályt egyébként az éttermek, bárok, kocsmák tulajdonosainak többsége kivitelezhetetlennek tartja, mivel a legtöbb vendéglátóipari egységnél bent működik illemhely, amelyet egyetlen irányból lehet megközelíteni.

Az új szabályok szerint tilos az étlapok (ezeknek lehetőség szerint eldobhatóknak kell lenniük), a fűszerek és egyéb tárgyak áthelyezése az egyik asztalról a másikra.

Ezeket minden esetben fertőtlenítik, miután a vendégek elhagyták az asztalt. A pincéreknek maszkot és kesztyűt kell viselniük, a tálaláshoz használt kesztyű nem használható az étel elkészítésekor. Tilos a termékeket állva fogyasztani – sorolta a rendelkezéseket az Agerpres hírügynökség. Egy asztalnál legtöbb négy vendég foglalhat helyet, egymástól legkevesebb másfél méter távolságra (kivéve, ha egyazon család tagjairól van szó, akik ugyanabban a háztartásban élnek). A szomszédos asztaloknál ülők között legalább két méter távolságnak kell lennie, asztalt csak előzetes bejelentkezéssel lehet foglalni, hogy elkerüljék a tömörülést a bejáratnál. Az asztalt foglaló vendégeket regisztrálják annak érdekében, hogy megkönnyítsék az epidemiológiai vizsgálatot és a kontaktkutatást egy esetleges fertőzés esetén. Az asztalokat a vendégek távozása után fertőtlenítik.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »