Tehetős üzletembernek adta ki magát – 170 milliós csalással vádolja az ügyészség

Tehetős üzletembernek adta ki magát – 170 milliós csalással vádolja az ügyészség

Tehetős üzletembernek adta ki magát – 170 milliós csalással vádolja az ügyészség

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy 39 éves férfi ellen, aki tehetős szállítmányozási vállalkozónak, sikeres üzletembernek és cégtulajdonosnak adta ki magát annak érdekében, hogy így csaljon ki pénzt megtévesztett sértettektől. A csaló élettársa is a vádlottak padjára kerül.

Hírdetés

A vádirat szerint a férfi 2011 júniusa és 2014 februárja között rendszeresen bérelt nagy értékű luxusautókat, és az összesen 7-8 gépkocsit folyamatosan cserélgetve jelent meg a sértettekkel megbeszélt találkozókon, amik során úgy állította be, hogy az autók a sajátjai. Szintúgy a tehetős üzletember látszatát keltve, a sértetteknek azt állította, hogy az általa bérelt budapesti és siófoki luxusingatlanok is a saját tulajdonát képezik. A sértettek tévedésbe ejtéséhez a saját cégeit is felhasználta, amiket valóban ő vezetett, de nem bírtak olyan nagyságrendű forgalommal és ügyfélkörrel, mint amit a sértetteknek állított. Több esetben hivatkozott üzleti partnerei előtt arra, hogy egy a piacon jól ismert céggel áll üzleti kapcsolatban, amely cégnek nagy értékű áruvásárlásokat teljesít.

Az általa közöltekkel ellentétben a vádlott cégei kizárólag szállítmányozással foglalkoztak, kereskedelemmel, áruvásárlással egyáltalán nem. A vádlott emellett 2013-ben több sértettnek is azt állította, hogy nemrég elhunyt édesapja utáni örökség révén több tízmillió forintos forgótökével és kiterjedt (borkereskedelemmel kapcsolatos) üzleti kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Ezen állításai sem feleltek meg a valóságnak; a vádlott apja valójában már évekkel korábban elhunyt, és nem bírt olyan pozícióval, mint amit a vádlott állított róla.

A férfi a fenti módszerrel, többnyire különböző üzleti, illetve befektetési lehetőségre, vagy közös üzleti vállalkozásra hivatkozással hat sértettet ejtett tévedésbe, és nekik összesen több mint 170 millió forint kárt okozott.

A vádlott élettársa – egy 39 éves nő – a vád szerint egy esetben bűnsegédként nyújtott segítséget a férfinak az egyik sértett és annak felesége tévedésbe ejtésében, majd tévedésben tartásában; az ügyészség vele szemben is vádat emelt.

Időközben a férfit egy korábban elkövetett csalás miatt jogerős börtönbüntetésére ítélte a bíróság, ezért 2014. év elején az addigi tartózkodási helyüket élettársával és közös gyermekeikkel együtt elhagyták, majd 2014 márciusában külföldre távoztak. Elfogására 2016. október 18-án egy zuglói szállodában került sor, ezután derült ki, hogy elfogásáig más nevét és adatait felhasználva bujkált a hatóságok elől.

Elfogása után a terhelt megkezdte egy korábban, más ügyben kiszabott börtönbüntetés letöltését, de 2017. január 13-án, egy eltávozás alkalmával megszökött – a rendőrök 2017. március 22. napján fogták el. A fogolyszökés miatt az illetékes kerületi ügyészség a férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé, amely eredményeként a bíróság – azóta már jogerősen is – 7 hónap végrehajtandó szabadságbüntetésre ítélte.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »