Szükségállapotot hirdettek a jegesmedvék miatt Új-földön

Szükségállapotot hirdettek a jegesmedvék miatt Új-földön

Jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot Oroszország északi részén, a Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton.

A jelentések szerint a jegesmedvék a lakott területtől nem messze, az Arhangelszki régióban lévő szigetcsoportnál gyülekeznek, és már több mint 52 alkalommal látták őket Belusja Guba település közelében.

A TASS beszámolója szerint 6-10 medve folyamatosan a település területén tartózkodik, több esetben támadtak már rá az emberekre, betörtek a hivatalokba, irodákba.

A régió kormányzója azzal indokolja a szükségállapot bevezetését, hogy a medvék “nagy tömegben árasztották el a lakott területeket”.

mondta a kormányzó, majd hozzátette, hogy az emberek félnek kimenni a házaikból, amivel felborulnak a mindennapjaik, hiszen sokszor a gyerekeket is félnek elvinni az iskolába, óvodába.

Hírdetés

A védelem érdekében több intézkedést is bevezettek. Az óvodák köré plusz kerítést húztak, az embereket különleges járművekkel szállítják munkahelyükre, a katonákat szintén.

Gondot okoz az is, hogy a jegesmedvék látszólag nem félnek a riasztóhangoktól, a járőröző autóktól és a kutyáktól sem.

A szigetcsoportra már kiküldtek egy szakértői csoportot, amelynek az a feladata, hogy korlátozza a medvék támadásait, ugyanis az orosz környezetvédelmi hivatal nem adott engedélyt a medvék kilövésére, mivel azok veszélyeztetett fajnak minősülnek.

A medvéknek az olvadó sarkköri jég miatt egyre kisebb a területe, emiatt fokozatosan arra kényszerülnek, hogy egyre délebbre vándoroljanak.

A helyiek elmondása szerint soha nem volt a környéken ennyi jegesmedve.

aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »