Szíriában Aszad-katonát kínzott, majd jelentkezett üldözöttként Svédországban

Nyolcévi börtönre ítélt egy svédországi fellebbviteli bíróság pénteken egy 29 éves szíriai férfit háborús bűncselekmény vádjával. Muhannad Drubi a Szabad Szíriai Hadsereg “lázadóival” harcolt a damaszkuszi rendszer ellen. A férfit a saját maga által 2012-ben a Facebook közösségi portálra feltett videó árulta el. Ezen látható volt, amint a hadsereg egyik katonáját bántalmazta, hogy bebizonyítsa, Bassár el-Aszad erői ellen harcol.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A videón a sebesült katonát, akinek a keze és a lába is össze volt kötve, öten verték bottal és ostorral. Kínzói közül egyedül Drubit azonosították. Az egykori “lázadó” 2013 óta él Svédországban, ahol menedékjogot kért.

Pénteken a bíróság harmadik alkalommal tárgyalta az ügyet. Első fokon egy stockholmi bíróság 2015 februárjában a genfi egyezmények megsértésében – egy hadifogoly bántalmazásában – találta vétkesnek Drubit, és ötévi börtönre ítélte. Egy újságíró azonban Törökországban megtalálta az “áldozatot”, az említett hadifoglyot, aki közölte, hogy a történtek idején dezertált és átállt a Szabad Szíriai Hadsereghez.

Az “áldozat” Svédországban feljelentést tett, és az ügyet újratárgyalták. 2016 májusában egy huddingei bíróság hét évre ítélte Drubit, fenntartva a szándékos bántalmazás vádját. A stockholmi fellebbviteli bíróság pénteken háborús bűnnek minősítette a cselekményt, és nyolc évre súlyosbította a büntetést. A bírósági döntés értelmében büntetésének letöltése után a férfit véglegesen ki kell utasítani Svédországból.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »