Szijjártó Pozsonyban: Magyarország 17,5 millió eurót nyújt 1521 felvidéki vállalkozás támogatására

Szijjártó Pozsonyban: Magyarország 17,5 millió eurót nyújt 1521 felvidéki vállalkozás támogatására

Pozsonyba érkezett ma Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztere, hogy átadja Magyarország új pozsonyi nagykövetségének épületét. Ennek kapcsán a Magyar Közösség Pártja székházába is ellátogatott, ahol az MKP vezetésével tárgyalt. Szijjártó bejelentette, hogy február 5-én nyilvánosságra hozták a felvidéki gazdaságfejlesztési programban kiírt pályázat eredményeit. Ennek keretében 17,5 millió euró értékű forinttámogatás érkezik a Felvidékre 1521 konkrét vállalkozás támogatására.

 

Menyhárt: 2017 küzdelmes év volt, 2018 harcos év lesz

Menyhárt József, az MKP elnöke úgy fogalmazott, hogy míg 2017 küzdelmes év volt, 2018 harcos év lesz. A Széchényi Programiroda honlapjára felkerült nyertes pályázatok kapcsán elmondta, hogy a leszakadó régiókat és a kis- és középvállalkozókat, őstermelőket támogató program a jövőben vélhetően folytatódni fog.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden egyes határon túli kérdésben az adott határon túli magyar közösséget képviselő politikai szervezet álláspontjára bízzák magunkat. „Mi nem Budapesten akarjuk kitalálni, hogy mi a jó a felvidéki magyaroknak, hanem megkérdezzük erről a felvidéki magyarokat képviselő pártot, ők pedig elmondják nekünk, hogy mit várnak el a magyar kormánytól” – fogalmazott Szijjártó.

A külgazdasági- és külügyminiszter ma Pozsonyban átadta Magyarország új nagykövetségét is, mely, mint elmondta, „méreteiben, elhelyezkedésében, kinézetében végre világosan visszaadja mindazt, amit mi a magyar szlovák együttműködés fontosságáról gondolunk.”

10 milliárd eurós szlovák-magyar kereskedelmi forgalom

Hírdetés

A tárcavezető megállapította, hogy a magyar- szlovák kétoldalú kapcsolatok soha nem voltak olyan jók és kiegyensúlyozottak, mint most. „Ugyanakkor nagyon sokat kell még dolgoznunk azért, hogy a napirenden levő érzékeny kérdések tekintetében is olyan előrelépést érjünk el, ami majd megelégedettségre ad okot” – tette hozzá.

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A közös gazdasági sikerek Szijjártó szerint megteremtik a lehetőségét annak, hogy az érzékeny kérdéseket is időről-időre elővegyék és idővel lezárhassák őket.

5,4 milliárd forint (17,5 millió euró) érkezik a felvidéki vállalkozók támogatására

A felvidéki gazdaságfejlesztés keretében kiírt programra két kategóriában lehetett pályázni. A mezőgazdaság területén működő őstermelőknek és a kis-és közepes vállalkozásoknak eszközbeszerzésre. A beérkezett 1646 pályázat közül 1521 pályázat győztes lett. „1521 Felvidéken működős kis- és közepes vállalkozás, gazdálkodó kap támogatást a magyar államtól gazdaságfejlesztésre, összesen 5,4 milliárd forint (mintegy 17,5 millió euró) értékben.

A programnak három haszonélvezője van. A felvidéki magyarság, Magyarország és Szlovákia. Megerősíti a felvidéki magyarságot, megerősíti Szlovákia gazdaságát, hiszen ez a pénz ide kerül felhasználásra, itt fizetnek belőle adót és itt bővítik belőle a tevékenységüket, és jót tesz a magyar-szlovák kapcsolatoknak is. Hiszen nemzeti közösségünkre úgy tekintünk, mint egy erőforrásra a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában” – zárta Szijjártó.

Körkép.sk/KZS

Képek: Archív

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »