Szellemi végvárrendszer: megújuló erősség

Szellemi végvárrendszer: megújuló erősség

Virág Zsoltnak, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.

A szellemi végvárrendszer fölelevenedő tagja lesz: jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi Kinizsi-vár a Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintból. A beruházás eredményeként nőni fog a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége. Virág Zsoltnak, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.

A miniszteri biztos – kastelylexikon.hu

– Miniszteri biztos úr, “fedezd föl saját kultúrád” – hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Nagyvázsony hogyan sodródik bele e folyamatba a most zajló fejlesztés révén?

– A korábbi tapasztalatok és a Kinizsi-vár látogatóinak visszajelzései alapján elmondható, hogy a vár belső tereiben mindeddig kevés látogatóbarát attrakció állt rendelkezésre. Ezért a fejlesztési munkálatok keretében megvalósul Nagyvázsony emblematikus épületének rehabilitációja és történeti tereinek további rekonstrukciója. A kivitelező feladata az egykori épületek földszinti termeinek korhű helyreállítása, valamint az emeleti helyiségek kialakítása oly módon, hogy azok kiállítótérként, múzeumpedagógiai és kulturális rendezvénytérként is funkcionálhassanak. Megtörténik továbbá a fogadóépület felújítása, ahol a jegypénztár, az ajándékbolt és a kávézó kapnak helyet. A megújult terekben berendezett kiállítások és a filmvetítések segítségével az épület történetét, korábbi funkcióit és a korabeli életet is megismerheti a látogató. A vár urát és úrnőjét övező legendákat a tárlatok modern technikai megoldásai jelenítik meg. A kiállításban alkalmazott interaktív eszközök még izgalmasabbá teszik a Kinizsi-várban töltött időt a család minden tagja számára. A palotaszárnyban elhelyezkedő emeleti nagyterem a jövőben múzeumpedagógiai foglalkozásoknak és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A jellegzetes négyszögletes alaprajzú lakótorony tetején megújuló kilátópontból pedig a Balaton-felvidék látképében gyönyörködhet a látogató.

Hírdetés

Munkások dolgoznak a nagyvázsonyi Kinizsi-vár felújításán a fejlesztésének alapkőletételi ünnepsége napján, 2020. július 28-án. MTI/Vasvári Tamás

– A vártoronyban a legfelső szinten a 16. századi Nagyvázsonyt mutatják majd be. Mennyire emeli maga a megújuló vár, illetve a városról szóló anyag a mai nagyvázsonyiak lokálpatrióta büszkeségét? 

– A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram célja, hogy a műemlék helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy olyan egységes, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag jöjjön létre, amely a látogatók számára jelentős vonzerőt képvisel. Egy vár mindig az adott település jelképe, amely különleges helyet foglal el a köztudatban, ezért fontos szerepet játszik a helyi identitás erősítésében.

Az alapszintre emeletet húznak. MTI/Vasvári Tamás

A lovagteremben konferenciákat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd. Ebbe a folyamatba miképpen vonják be a valódi – tehát nem külföldi spekulánsok által pénzelt – civil szervezeteket, köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítványt: www.balassi.eu , avégből, hogy a térséginél szélesebb, országos, sőt a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig terjedő vonzereje legyen a magyar várkultúrának?

– Közép- és Kelet-Európában, valamint Ázsiában új küldő piacok kerülnek előtérbe, Európában pedig a kulturális turizmus bővülése várható, amit az egyes kulturális turisztikai úti célok növekvő népszerűsége mellett az általános képzettségi szint emelkedése is motivál. A kulturális látnivalók megtekintése egyre szélesebb rétegeket vonz, a motivációk a speciális igényekkel szemben az általános kulturális érdeklődés irányába tolódnak el, ami a kulturális turizmus és egyéb szabadidős termékek összekapcsolását támogatja. A várak látogatása nem sorolható egyértelműen egy keresleti csoporthoz – hiszen a várak iránt egyaránt érdeklődnek a műemlékek, épített örökségek és történetük iránt elkötelezett kulturális turisták, a természetben túrázó bakancsos és ökoturisták, aktív turisták, valamint a különleges rendezvényeket és rendezvényhelyszíneket keresők is. A várak feladata megtalálni a lehetőséget arra, hogy a turisták eme széles rétegének egyaránt tartalmas, és igényeiknek megfelelő kínálatot, szolgáltatást nyújtson, akár önállóan, akár egy komplex programcsomag részeként.

                                                                                               


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »