Spartan-ügy – az OĽaNO rendkívüli parlamenti ülés összehívását mérlegeli

Spartan-ügy – az OĽaNO rendkívüli parlamenti ülés összehívását mérlegeli

POZSONY. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek ellenzéki parlamenti párt a Spartan repülőgépek vásárlása kapcsán a parlament védelmi bizottságát tervezi összehívni, de egy rendkívüli parlamenti ülés összehívása is benne van a pakliban – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban Richard Vašečka, az OźaNO frakcióvezetője.

„A rendkívüli bizottsági ülést összehívjuk, de véleményem szerint megérett az idő arra, hogy a katonai műszaki felszerelés korszerűsítésével és beszerzésével kapcsolatban rendkívüli parlamenti ülés is legyen. Óriási összegekről, milliárdokról van szó” – magyarázta Vašečka.

Az ellenzék kész a kommunikációra, amennyiben titkos információkról van szó, akár titkosított eljárásban is. Vašečka szerint semmi sem indokolja, hogy mindent eltitkoljanak. „Sok olyan dolog van, melyeket nem kell eltitkolni” – nyilatkozta rámutatva, miszerint közpénzekről van szó.

Anton Hrnko, a védelmi bizottság elnöke tolmácsolta Peter Gajdoš válaszát, miszerint hajlandó részt venni az ülésen, de csak ha titkos. Mint mondta, megfontolja, mit mond a képviselőknek, ugyanis a múltban állítólag néhányan titkos információkat vittek ki az ülésről.

Hírdetés

A Spartan C-27J teherszállító repülőgépek ügye 2008-ban kezdődött, amikor versenytárgyalás során kiválasztották a leendő szállítót. A szerződést viszont csak 2014-ben írták alá. A szerződés részét képezi egy öt éves logisztikai támogatás is.

Az első C-27J Spartan repülőgép ára a gyártó és védelmi minisztérium közti tárgyalásoknak köszönhetően a késedelmes szállítás miatt 879 000 euróval alacsonyabb lesz – tájékoztatott nemrég Gajdoš védelmi miniszter. A második repülőgépet az év második felében szállítják. Késésről egyelőre nem tájékoztattak.

A C.27J Spartan többfunkciós, 22,7 méter hosszú és 9,64 méter magas teherszállító repülőgép, a szárnyak fesztávolsága 28,7 méter. Maximális repülési sebessége 500 km/h, csúcsmagasság 9 144 m és a maximális repülési távolság 5 852 km. A repülőgépen legtöbb 46 utas szállítható.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »