SaS: Kiska ne írja alá a Lex Csallóközről szóló törvényt

Az SaS felszólította Andrej Kiska államfőt, hogy ne írja alá a Lex Csallóközről szóló törvényt, amelyet kedden (10. 16.) fogadott el a parlament alkotmányos többséggel. Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő szerint a törvény csak káoszt hozna a vízvédelembe. „A törvény megváltoztatná a tárcák hatáskörét, és kiemelné a vízvédelmet a vízügyi törvényből" – mondta.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) szerint azonban a törvény világosan felállítja és egyesíti a már meglévő szabályokat, ami szerinte egy nagy előny. Ezen kívül szigorítja a szankciókat és egyszerűbbé teszi az ellenőrzést. A vízminőség-ellenőrzés területén a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség kapná a legnagyobb szerepet. Ehhez az intézményhez lehetne fordulni, ha fennáll a vízszennyezés veszélye.

Hírdetés

A Lex Csallóköz megtiltja az olyan ipari létesítmények üzemeltetését, amelyekben szennyező anyagokat állítanak elő vagy használnak. Szintén tiltja az elhullott állatok feldolgozását végző helyek, valamint a szemétlerakók létesítését. A törvény értelmében tilos lesz az ásványkitermelés, a kavicsot is beleértve. A törvényjavaslat biztosítaná, hogy a nyilvánosság jobban értesült legyen a vízvédelemmel kapcsolatban, valamint meghatározza a települések és a Szlovák Közegészségügyi Hivatal kötelességeit.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »