Sárkány Zsombor- Alex Jones online kivégzése

Talán nem kell sokaknak bemutatni Alex Jonest, az Egyesült Államok béli illetőségű jobb oldali rádióst, és internetes bloggert. Az amúgy nem különösebben ízléses, vagy épületes gondolatokat közvetítő showman, főleg összeesküvés elméletekkel és amerikai párpolitizálással foglalkozik, jelenségét a magyar olvasónak leginkább Bayer Zsolt és Szaniszló Ferenc keverékeként lehetne leírni. Infowars című podcastből ismerhetjük a legtöbben talál, -azok közül is akik politikával kevésbé foglalkoznak- hiszen az úriember az évek során elborult eszmefuttatásaival, babonásságával és dühkitöréseivel, néhány igazán dank mémet szolgáltatott az internetnek. Kissé komolytalan és néha önmagán viccelődő, de sokszor a kultúrbal tyúkszemére lépő, és mindenek felett jobboldali populista.
Így történhetett meg, hogy múlthét hétfőre virradóra (Aug. 6.) a Facebook, YouTube, Apple és Spotify, varázsütésre törölték oldalaikról a Jones által jegyzett fiókokat és tartalmakat. Mindig is tudtuk, hogy a szilícium völgy tech-óriásai balra húznak, de aki kételkedett az most bizonyosságot nyerhet. Az említett vállalatok nem tudtak stabil magyarázattal szolgálni az összehangolt akcióra. Szó esett ugyan közösségi portálok belső házirendjének megsértéséről, annak a fényében, hogy ezt nevezhetjük szervezett támadásnak Jones ellen, ez édes kevésnek bizonyul indok gyanánt. Nyilvánvaló, hogy Jones már rég óta Zuckerbergék bögyében volt, szemtelenkedése és jobboldali populizmusa miatt. A húzás azonban számos etikai, és elméleti kérdést is felvet, valamit betekintést enged egy az óriás cégek által uralt igen sötét jövőképbe.
Olybá tűnik az, hogy a jövőbe egyre inkább a számítástechnikai ipar fejeseinek, politikai ízlése fogja eldönteni, mi számít elfogadhatónak és mi az, ami gyűlöletbeszéd és tolerálhatatlan. A közösségi médián keresztüli kommunikációra ennek értelmében, nem egy adott ország törvényei vonatkoznak, hanem mindenféle önkényesen felállított és tág értelmű házirend. Nincs is ezzel semmi baj, mondják egyesek, hiszen a Facebook és társai magán vállalatok és szívük joga, hogy az általuk üzemeltetett platformon kit hagynak szóhoz jutni, és kit nem. De látni kell azt is, hogy a közbeszéd olyan mértékben jelent meg a közösségi oldalakon, hogy akár már nyilvános térnek is tekinthetjük akár a Facebookot, és így az általános szólásszabadság elveinek kellene érvényesülnie milliárdos cégvezetők politikai partizánkodása helyett. Elég csak arra gondolnunk az Egyesült Államoknál maradva, milyen mértékig befolyásolta a közösségi média a legutóbbi elnökválasztást.
Ez az egész ügy nem Alex Jones miatt fontos, hanem mert állatorvosi lóként mutatja, mire is számíthat az a jövőben, aki nem tetszik a techóriásoknak. Látható, hogy az infrastruktúránk egyre inkább magán kézben összpontosul, és egyre nagyobb mértékben online alapú. Ijesztő belegondolni a kiszolgáltatottságba, ami ezzel járhat. A piac végre elég nagy rést tudott ütni a jogállamon, ahol kibújhat keretei közül és kedvére önkényeskedhet. A jogalkotók természetesen medence hosszall le vannak maradva, és nem úgy tűnik mintha éreznék egy ilyen ügy súlyát és fontosságát. Alex Jones online kivégzése mérföldkő az üzleti körök hatalomátvételéjért folytatott harcban, és ha nem helyezünk társadalmi nyomást döntéshozóinkra még sok ehhez hasonló mérföldkő fog következni.
Sárkány Zsombor

Hírdetés


Forrás:disszidensblog.blogspot.com
Tovább a cikkre »