Robert Fico Kubában tárgyalt

Robert Fico Kubában tárgyalt

Itthon a sme.sk portál közölt elsőként hírt a Smer elnökének és párttársának, a szlovák parlament európai ügyekért felelős bizottsága elnökének karibi útjáról, miután a YouTube videómegosztóra felkerült a Canal Caribe tévéállomás rövid tudósítása a két szlovák politikus találkozójáról Miguel Díaz-Canel kubai elnökkel.

A szlovák sajtó tájékoztatását megelőzően sem a Smer, sem a parlament, sem a két politikus nem közölt információt a találkozóról, amelynek céljáról mindössze annyit lehet tudni, hogy a két ország politikai és gazdasági kapcsolatainak a fejlesztése volt a megbeszélés témája. 

A tájékozatlan külügy 

Hírdetés

Boris Gandel, a szlovák külügy szóvivője az aktuality.sk hírportálnak elmondta, a parlamenti képviselők vagy párttagok külföldi útjai a parlament, illetve a pártok illetékességébe tartoznak. Azt is hozzátette, Szlovákia érdekelt a Kubával való, különböző területeket érintő kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, beleértve a két ország parlamentjei közötti kapcsolatokat. Említést tett az EU és Kuba között kötendő, politikai párbeszédről és együttműködésről szóló megállapodásról is. 

Miután a szlovák sajtó témává tette Fico és párttársa kubai útját, a volt kormányfő Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést, ebben arról tájékoztat, hogy a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok voltak a látogatás fókuszában. „Miután Kuba nyitott az új beruházások felé, Szlovákiának, tekintettel a Kubával való hagyományos kapcsolataira, lehetősége nyílik kiaknázni az együttműködés nyújtotta lehetőségeket” – fogalmaz. 

Ünnepelt forradalom 

A korábbi években a hazai sajtó többször is beszámolt arról, hogy Fico részt vett a politikailag is elszigetelődött karibi kommunista diktatúra pozsonyi nagykövetének a kubai forradalom évfordulója alkalmából rendezett fogadásán. A sajtó azt is tudni véli Ficoról és Blaháról, hogy mindketten a szocialista forradalom hírhedt nemzetközi exportőrének, Che Guevarának a rajongói. (mzs, aktuality.sk, sme.sk,)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »