Phjongcshang 2018 – Az utóbbi évtizedek leghidegebb olimpiája következik

Phjongcshang 2018 – Az utóbbi évtizedek leghidegebb olimpiája következik

PHJONGCSANG. Az utóbbi 24 év leghidegebb olimpiája következik péntektől Phjongcshangban. A kedvezőtlen időjárás miatt elképzelhető, hogy nem tudják megrendezni vasárnap az olimpia talán legnagyobb érdeklődéssel várt alpesi versenyét, a férfi lesiklást.

Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint az 1994-es lillehammeri játékokon fordult elő legutóbb, hogy mínusz 11 fokos átlaghőmérséklettel számolnak a szervezők. A Szöultól 180 kilométerre található Phjongcshang a Koreai Köztársaság egyik leghidegebb régiójaként ismert. Télen éjjel mínusz 20 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, és nappal is ritkán emelkedik fagypont fölé.   

A téli olimpiák történetében az 1980-as Lake Placid-i volt a leghidegebb mínusz 13 fokos átlaghőmérséklettel. Az abszolút rekordot az 1988-as, Calgary játékok tartja, ott mínusz 45 fokot is mértek.   

A pénteki nyitóünnepségen nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott Olimpiai Stadion köré, emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát kapnak. A várható hideg miatt az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen.

Veszélyben a vasárnapi lesiklás

A kedvezőtlen időjárás miatt elképzelhető, hogy nem tudják megrendezni vasárnap a phjongcsghangi téli olimpia első és egyben talán legnagyobb érdeklődéssel várt alpesi versenyét, a férfi lesiklást.

Az előrejelzések szerint a hét utolsó napján akár 50 kilométer/órásnál is erősebb szél lehet az alpesi versenyek helyszínén, márpedig ebben az esetben le kellene állítani a felvonókat, azaz a versenyzők nem tudnának feljutni a rajthoz.

Markus Waldner, a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS)versenyigazgatója csütörtökön a helyszínen elárulta, hogy ők már tettek javaslatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), amely szerint a versenyt egy nappal korábban, szombaton bonyolítsák le, ám a NOB elutasította ezt a lehetőséget.

A szervezők így most további vészforgatókönyveket dolgoznak ki, lehetséges új időpontokat vizsgálva. A helyzetüket ugyanakkor nehezíti, hogy az azt követő napokban is jellemzően erős szél várható a környéken.

Az alpesi versenyek 11 napon át tartanak majd az olimpián. A férfi lesiklást követő napon, hétfőn a nők óriás-műlesikló versenyére kerülne sor a hivatalos program szerint, kedden pedig a férfi kombinációra.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »